Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OSCE: Alegerile din Ucraina, 'competitive' şi 'bine organizate'

Daily Sabah
Ucraina vot

Alegerile prezidenţiale care au avut loc duminică în Ucraina au fost 'competitive' şi 'bine organizate', a indicat luni Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), a cărei misiune a monitorizat în mod independent scrutinul, potrivit dpa şi Unian, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Poșta Română a devenit agent electoral pentru PSD! Cât costă întreaga operațiune .

Actorul de comedie Volodmir Zelenski este învingătorul primului scrutin al alegerilor, după numărarea a 80% din sufragii, indică media de stat ucrainene.

'Alegătorii au avut o paletă largă de candidaţi şi s-au prezentat în număr mare la vot', a indicat coordonatorul special al misiunii OSCE, Ikka Kanerva, într-o conferinţă de presă difuzată de televiziunile locale.

Citește și: Ministerul Justiției șochează! Se dorește suplimentarea de posturi la o secție care o anchetează pe Kovesi

OSCE a avut peste 50 de echipe de observatori la alegerile din Ucraina, a declarat şefa delegaţiei germane în Adunarea Parlamentară a OSCE, Doris Barnett. 'Ziua alegerilor a fost bine organizată şi a decurs fără disfuncţionalităţi', a mai spus ea, adăugând că 'adevărata muncă abia urmează, există multe reforme de înfăptuit'.

Alegerile prezidenţiale au avut loc în Ucraina într-o situaţie de securitate complexă, având în vedere că votul nu a putut fi organizat atât în Crimeea anexată de către Rusia, cât şi în zonele controlate de rebelii separatişti în estul Ucrainei, notează OSCE.

Printre alte lacune, OSCE a semnalat presupusa utilizare abuzivă a resurselor administrative şi cumpărarea voturilor.

Citește și: Rareș Bogdan, analiză la sânge: De unde vine pericolul suprem pentru Liviu Dragnea – Cine i-ar putea fura votanții

Ministerul de Interne al Ucrainei a indicat că peste 1.600 de reclamaţii au fost făcute privind încălcări ale legii electorale în timpul alegerilor. Peste 100 de reclamaţii au avut legătură cu activităţi legate de campania ilegală, a precizat ministerul într-un comunicat pe pagina sa de Facebook. Candidaţii nu au voie să mai participe la campanie imediat înainte de alegeri.

Zelenski, un outsider, care nu a exercitat până acum nicio funcţie politică, a câştigat peste 30% din voturile numărate, aproape dublu faţă de cele 16% acumulate de către preşedintele în exerciţiu, Petro Poroşenko.

Citește și: Olguța Vasilescu îl torpilează pe Klaus Iohannis! Atac fără precedent

Fostul premier Iulia Timoşenko s-a clasat pe locul trei cu 13%, a informat agenţia de presă oficială Ukrinform, citând Comisia Electorală Centrală.

'Acesta este doar primul pas spre marea victorie', le-a spus Zelenski susţinătorilor săi duminică seara la Kiev, după publicarea primelor rezultate ale exit poll-urilor.

Întrucât niciunul dintre candidaţi nu a reuşit să obţină majoritatea necesară pentru a câştiga din primul tur, un al doilea tur de scrutin va avea loc peste trei săptămâni, la 21 aprilie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.