Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OSCE condamnă alegerile din Belarus: 'lipsă de respect' faţă de democraţie

belarus

Alegerile legislative desfăşurate duminică în Belarus au arătat ''lipsa de respect'' manifestată de puterea de la Minsk faţă de regulile democratice, au declarat luni observatorii electorali, în special cei din partea OSCE, la finalul unui scrutin în urma căruia nu a fost ales niciun reprezentant al opoziţiei, relatează AFP, potrivit Agerpres.

''Aceste alegeri au demonstrat o lipsă de respect generală faţă de angajamentele democratice'', a spus şefa observatorilor, Margareta Cederfelt, care a criticat de asemenea restrângerea ''libertăţilor fundamentale'' în această ţară condusă de un sfert de secol cu mână de fier de preşedintele Aleksandr Lukaşenko, ce susţine totuşi că doreşte o apropiere de Uniunea Europeană.

Toţi cei 110 parlamentari aleşi la scrutinul legislativ din Belarus reprezintă partide favorabile preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, conform rezultatelor făcute publice luni, opoziţia pierzând cele două mandate pe care le avea până acum. Aceşti doi parlamentari şi principalii lideri contestatari ai puterii au fost excluşi din cursa electorală.

Printre personalităţile şi diverşii funcţionari de rang înalt de pe lista cu noii parlamentari publicată luni o regăsim şi pe Maria Vasilevici, care a fost Miss Belarus 2018 şi este adesea văzută în compania lui Lukaşenko la evenimente publice.

Niciun scrutin desfăşurat în Belarus de când este Lukaşenko este la putere nu a fost considerat corect de către observatorii internaţionali ai OSCE.

''Sistemul belarus de falsificare a alegerilor a fost condus până la excelenţă'', spune ironic analistul politic belarus Pavel Usov. Mai mult, comisia electorală a anunţat o prezenţă la urne de 77,22%, procent pe care Usov îl consideră exagerat, el subliniind că tot mai puţini alegători din ţara sa vin la vot în condiţiile în care ştiu dinainte care va fi rezultatul scrutinului.

Răspunzând criticilor despre fraudarea alegerilor, Lukaşenko a respins acuzaţiile şi totodată şi-a manifestat intenţia să candideze din nou la alegerile prezidenţiale de anul viitor. El a încercat recent o apropiere de Uniunea Europeană, care acuză deschis Belarusul de încălcări ale drepturilor omului şi de reducerea la tăcere a opoziţiei şi presei.

''Nu facem aici un fel de alianţă cu Rusia pentru a avansa cu tancurile către voi (către Occident). Asta nu se va întâmpla niciodată'', a spus Lukaşenko în faţa presei după ce a votat la alegerile parlamentare, făcând referire la uniunea statală a ţării sale cu Rusia şi a dat de înţeles că ar putea refuza aprofundarea acestei uniuni.

''Când intri în orice fel de uniune, mizezi pe faptul că fiecare lună, fiecare an nu vor fi mai rele ca înainte. Este însă ceea ce nouă ni se întâmplă (cu Rusia). În fiecare an ne pun noi condiţii şi economia noastră mereu pierde ceva, pierde şi iar pierde. Mă iertaţi, dar pentru ce avem nevoie de această uniune ?'', a explicat el evoluţia relaţiilor cu Rusia, ţară de care Belarusul este dependent pentru comerţ şi investiţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.