Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vești bune pentru 25.000 de români. Orașul în care se vor investi 13,7 milioane de euro într-o stație de epurare!

Radu Pop
Primăria Otopeni
otopeni

Primăria Otopeni și-a manifestat permanent dorința de a identifica soluții pentru asigurarea unei gestionări corecte de colectare și evacuare a apelor uzate pe teritoriul orașului Otopeni, dar și sprijinul necondiționat pentru a rezolva această problemă complexă ce persistă Ia nivel metropolitan.

Încă din anul 2019, Primăria Otopeni a inițiat demersuri pentru identificarea unor soluții de finanțare pentru realizarea unui proiect de investiții care să asigure extinderea capacității stației de epurare a apelor uzate, inclusiv prin depunerea la Compania Națională de Investiții a documentației necesare pentru atragerea fondurilor necesare, dar din păcate, fără un rezultat favorabil pentru administrația locală.

Program de 13,7 milioane de euro!

Prin aprobarea Actului adițional nr. 6/15.01.2024 care prevede prelungirea Contractului de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă și de canalizare din orașul Otopeni prin concesiune nr. 21847/22.12.2006, operatorul local și-a asumat angajamentul de a implementa un program investițional în valoare estimată de 13,7 milioane de euro, având ca obiective cheie extinderea și modernizarea statiei de epurare, precum și a rețelelor de alimentare cu apă și canalizare. Pentru a realiza extinderea și modernizarea stației de epurare, operatorul va integra tehnologii sustenabile de ultimă generație și va investi aproximativ 6,7 milioane de euro.

În plus, operatorul și-a luat angajamentul de a depune toate eforturile necesare, astfel încât lucrările privind extinderea și modernizarea stației de epurare să fie demarate în cea de-a doua parte a anului 2024, finalizarea investiției fiind estimată în anul 2027.

Prin colaborarea strânsă cu ANIF, Orașul Otopeni a inițiat o campanie de control și monitorizare a punctelor de evacuare de pe teritoriul orașului Otopeni, subliniind astfel, încă o data, angajamentul față de respectarea normelor și regulamentelor în domeniu.

Ce implică această campanie!

  • Identificarea punctelor de evacuare a apelor uzate în rețeaua de canale de desecare realizate fără avizul ANIF si/sau care nu sunt reglementate contractual de ANIF și dispunerea de intrare în legalitate sau blindarea acestora;
  • Stabilirea unui program de monitorizare a calității apelor uzate epurate și a apelor meteorice evacuate în rețeaua de canale de desecare de pe teritoriul orașului Otopeni pentru fiecare punct de evacuare, al cărui beneficiar are o relație contractuală cu ANIF si nu este în responsabilitatea Primăriei Otopeni
  • Verificarea permanentă a rezultatelor buletinelor de analiză a calității apei uzate evacuate pentru fiecare punct de evacuare și dispunerea, după caz, fie sancționarea responsabililor/informarea autorității de reglementare în domeniul apelor în vederea constatării și aplicării sancțiunii contravenționale, fie desființarea punctelor de evacuare
  • Monitorizare permanentă și sancționarea deversărilor ilegale în rețeaua de canale de desecare. Doar în perioada ianuarie-martie 2024 au fost identificate un numar de 20 situații de acest tip.

content-image

Într-un efort imediat de a minimiza impactul asupra comunității, operatorul local a achiziționat deja tehnologii de ultimă generație, respectiv:

  • Instalație de dozare hipoclorit (pentru dezinfecție) și odorizare pe efluentul statiei;
  • Echipamente de laborator, suplimentar celor existente, pentru monitorizarea calității apelor în vederea optimizării procesului de epurare;
  • Sistem pentru reducerea mirosurilor si dizolvarea grăsimilor, acestea urmând să asigure o epurare mai performantă până la finalizarea investițiilor de modernizare și extindere a stației de epurare.

Planuri pentru minimizarea impactului asupra mediului

Totodată, sunt în curs de achiziție și alte echipamente de laborator, a tehnologiilor necesare pentru implementarea sistemului de monitorizare digitală SCADA a serviciului de apă și canalizare, suflante pentru treapta biologică, toate pentru îmbunătățirea proceselor de epurare.

  • Identificarea și sancționarea descărcărilor ilegale în rețeaua de canalizare și a canalelor de desecare de pe teritoriul orașului Otopeni a vidanjelor.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.