Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OTP Bank România a înregistrat o pierdere de 24 milioane lei în T1 2022

OTP Bank
OTP Bank

OTP Bank România a înregistrat o pierdere de 24 milioane lei în primul trimestru al anului 2022, influenţată predominant de costurile de risc, potrivit unui comunicat al băncii.

Profitul operaţional din primul trimestru al anului 2022 a atins 35 milioane lei, o valoare de câteva ori mai mare decât cea din primul trimestru al anului trecut, dar cu 4% mai mică decât T4 2021, datorită creşterii costurilor administrative, creştere impactată în principal de plata anuală a contribuţiilor la fondul de garantare a depozitelor şi la fondul de rezoluţie, înregistrate integral în primul trimestru. În termeni comparabili (eliminând aceste contribuţii) profitul operaţional a crescut în T1 2022 cu peste 70% faţă de T4 2021.

Comparativ cu primul trimestru al anului 2021, cea mai mare parte a creşterii costurilor a survenit în urma implementării strategiei de creştere Apollo, lansată în 2019, şi a dezvoltărilor şi investiţiilor realizate în cursul anului trecut. La acestea se adaugă majorarea cheltuielilor cu personalul, ca urmare a creşterii cu 3% a numărului mediu de angajaţi şi a creşterilor salariale. Contribuţia la fondul de rezoluţie s-a majorat într-un ritm rapid, cu 7 milioane lei faţă de anul trecut.

"Intrăm acum în al patrulea an de implementare al strategiei noastre de dezvoltare locală, iar rezultatele trimestriale descriu cu adevărat călătoria pe care o parcurgem prin planurile noastre de investiţii şi programele de transformare. Transformarea şi creşterea operaţională, în timp ce am trecut la noul model de lucru, Agile, ne-au apropiat de clienţii noştri şi au contribuit la creşterea interacţiunilor şi operaţiunilor. Prin urmare, în primele trei luni am înregistrat o creştere constantă a portofoliilor de credite şi depozite, precum şi a veniturilor din dobânzi. Acest rezultat nu ar fi putut fi atins fără cheltuieli considerabile, care deocamdată au un impact direct asupra profitabilităţii trimestriale, şi fără a ne mări echipele şi a atrage tot mai multe talente locale", a declarat Gyula Fater, CEO OTP Bank România.

Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 31%, ajungând la un total de 147 milioane lei. Dinamica trimestrială a beneficiat de o creştere viguroasă a volumelor de credite performante (+4% faţă de trimestrul anterior) şi de îmbunătăţirea cu 19 puncte de bază a marjei nete de dobândă. Rata dobânzii interbancare la trei luni, principalul reper pentru creditele corporate, a rămas pe o traiectorie în creştere, astfel încât dobânda medie la portofoliul de credite corporate a crescut şi mai.

În primul trimestru, costul total al riscului a fost de 58 milioane lei. Provizionarea suplimentară pentru deprecierea creditelor din stadiile 2 şi 3 a generat un cost total al riscului de 25 milioane lei. Categoria provizioane pentru alte riscuri, în sumă de 33 milioane lei in T1 2022, a fost influenţată de constituirea unui provizion extraordinar pentru un eveniment de risc operaţional, în sumă de 28 milioane lei.

Volumul creditelor performante a crescut cu 22% în primul trimestru din 2022, fiind susţinut în primul rând de creditele corporate, în timp ce creditele ipotecare şi de nevoi personale au crescut cu + 6%, respectiv cu +12%.

Volumul depozitelor, ajustat la cursul de schimb valutar, a crescut cu 8% comparativ cu primele trei luni ale anului trecut, cu o dinamică alimentată în principal de segmentul corporate (+90%), în timp ce depozitele de retail au scăzut cu 21%. Chiar dacă activitatea de atragere a depozitelor înregistrează rezultate bune raportul credite / depozite a crescut cu 13 puncte procentuale anual, la 124% (+6 puncte procentuale comparativ cu trimestrul precedent).

În conformitate cu standardele locale de raportare, activele băncii au atins nivelul de 18,5 miliarde lei, în creştere cu 18% faţă de nivelul consemnat în luna martie 2021. Rata de adecvare a capitalului băncii a atins nivelul de 20,54% (-2,14 pp de la an la an), pe fondul creşterii activelor.

În primele trei luni ale acestui an, OTP Group a înregistrat un profit consolidat ajustat de 88,6 miliarde forinţi în timp de pierderea contabilă a fost de -33,4 miliarde forinţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.