DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

OTP Bank România a înregistrat un profit consolidat după impozitare de 7 milioane lei în primul trimestru

OTP Bank
OTP Bank

OTP Bank România a înregistrat un profit consolidat după impozitare de 7 milioane lei în primul trimestru din 2021, faţă de o pierdere de 11 milioane de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut, ca urmare a suplimentării cu 48 de milioane a costurilor de risc în contextul COVID-19, se spune într-un comunicat de presă al băncii.

"Suntem în plin proces de implementare a programului nostru de creştere organică, cu noi proiecte şi dezvoltare de noi produse şi servicii, în timp ce în primele trei luni am înregistrat o creştere constantă de două cifre pentru portofoliile de credite şi depozite, precum şi în cazul numărului de clienţi. Sunt rezultate încurajatoare, care demonstrează efectul programului nostru de investiţii din primul trimestru, al majorării de capital realizate la începutul anului şi alte evoluţii importante, precum extinderea reţelei de sucursale cu un nou centru în Timişoara sau lansarea de noi produse, cum ar fi creditul de nevoi personale integral online", a declarat Gyula Fater, director general OTP Bank România.

Profitul operaţional din primul trimestru al anului 2021 a atins 8 milioane lei, cu o tendinţă descendentă comparativ cu aceeaşi perioadă din 2020, ca urmare a cheltuielilor operaţionale, care au crescut cu 26%. Pe lângă costurile reglementate mai mari, cum ar fi contribuţia anuală pentru Fondul de garantare a depozitelor şi Fondul de rezoluţie, cheltuielile operaţionale au crescut ca urmare a investiţiilor şi costurilor efectuate în 2020, conform Programului intern de creştere.

Programul de creştere, care va continua şi în anul 2021, a necesitat suplimentarea personalului (+12% creştere medie anuală a numărului de salariaţi), precum şi continuarea investiţiilor şi dezvoltărilor implementate în 2020. În acest an, Banca continuă să dezvolte noi programe IT şi digitale menite să sporească eficienţa.

Veniturile nete din dobânzi au scăzut cu doar 2%, ajungând la un total de 112 milioane lei, fiind susţinute de expansiunea dinamică a împrumuturilor performante, dar atenuate de marja netă a dobânzii, care a scăzut pe fondul ratelor de referinţă ROBOR şi IRCC mai mici, care au avut un impact mai mare pe partea de credite decât pe cea de depozite.

În primul trimestru, costul total al riscului s-a ridicat la 3,8 milioane lei datorită costurilor mai mici ale riscului de credit decât în perioadele de bază şi a eliberării provizioanelor pentru litigii.

Volumul creditelor performante a crescut cu 14% în primul trimestru din 2021, fiind susţinut de creşterea creditării imobiliare + 14%, segmentul IMM-uri + 17%, în timp ce segmentul corporativ a contribuit cu o creştere de 10% de la an la an. Volumul depozitelor, ajustat la cursul de schimb valutar, a crescut cu 31%, în raport cu primele trei luni ale anului trecut, cu o dinamică alimentată de segmentul Retail (+ 24%), IMM şi Micro (+28%) şi Coporate (+ 51%).

În conformitate cu standardele locale de raportare, activele băncii au atins nivelul de 15,6 miliarde lei, în creştere cu 18% faţă de nivelul consemnat în luna martie 2020.

Rata de adecvare a capitalului băncii a crescut la un nivel confortabil de 22,7% (+3,8 pp de la an la an), în urma majorării de capital de 250 de milioane de lei realizată de Grup în martie.

În primele trei luni ale acestui an, OTP Group a înregistrat un profit consolidat ajustat de 117 miliarde forinţi (1,564 miliarde de lei), iar profitul contabil a fost de 93 miliarde forinţi (1,260 miliarde de lei).

Subsidiarele care au contribuit cel mai mult la acest volum sunt OTP Core din Ungaria (56 miliarde forinţi/ 756 milioane lei), DSK Bank din Bulgaria (18 miliarde forinţi/ 247 milioane lei), Croaţia (5 miliarde forinţi/ 69 milioane lei), Ucraina (8,8 miliarde forinţi/ 119 milioane lei), Serbia (6,8 miliarde forinţi/ 91 milioane lei), Rusia (8 miliarde forinţi/108 milioane lei), Muntenegru (2 miliarde forinţi/ 27 milioane lei), Moldova (1,5 miliarde forinţi/ 20 milioane lei) şi subsidiara din Albania (1 miliard forinţi/ 14 milioane lei).

OTP Bank România este subsidiară a OTP Group. OTP Group are peste 70 de ani de activitate în sectorul financiar din Europa Centrală şi de Est, în timp ce subsidiara din România a acumulat 16 ani de prezenţă de piaţa locală. Comunitatea de aproximativ 40.000 de angajaţi deserveşte zilnic aproape 19 milioane de clienţi din 11 ţări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.