Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OUG adoptate în ședința de Guvern - Ce prevăd cel patru acte normative

Guvernul Romaniei
Ciuca guvern

Guvernul României a dat publicității ordonanțele de urgență adoptate în ședința de guvern de astăzi

 

  1. I. ORDONANȚE DE URGENȚĂ

 

  1. 1. ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ privind instituirea unor măsuri pentru stimularea investiţiilor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile în domeniul eficienţei energetice, resurselor regenerabile de energie pentru întreprinderi mari şi IMM-uri, energiei verzi din surse regenerabile destinate autorităţilor publice locale, precum şi unele măsuri în domeniul specializării inteligente

Ordonanța de urgență reglementează modalitatea de finanțare a parcurilor de specializare inteligentă, bazate pe un concept partenerial care să contribuie la generarea de soluții și produse ale întreprinderilor, creșterea colaborării cu organizațiile de cercetare și inovare, asigurarea transferului tehnologic, și implementarea de tehnologii noi.

Fondatori ai parcurilor inteligente pot fi autorități publice locale / asociații de dezvoltare intercomunitară, individual sau în asociere cu institute naționale de cercetare dezvoltare sau alte organizații publice de cercetare care înființează acest tip de parcuri.

Fondatorii parcului pot solicita finanțare din fonduri locale, de la bugetul de stat și din fonduri europene pe baza planului de dezvoltare al parcului.

În domeniul energetic, măsurile răspund situației generate de creșterea prețului la materialele de construcții și la utilități publice.

 

  1. 2. ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ privind unele măsuri necesare în vederea implementării Fondului de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane, decontarea unor cheltuieli privind sprijinirea refugiaţilor din Ucraina precum şi acordarea de granturi din fonduri externene rambursabile pentru investiţii destinate retehnologizării lMM-urilor

Actul normativ va reglementa trei măsuri:

  • Ø Sprijinirea mamelor din mediile cele mai defavorizate – Mamele și copiii nou-născuți din categoriile cele mai defavorizate vor beneficia de sprijin în valoare de 2.000 lei. Ajutoarele vor fi acordate mamelor, în primele 3 luni de la nașterea copiilor, prin tichete sociale pe suport electronic. Pentru finanțarea acestui program se vor acorda 12 milioane de euro prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate.
  • Ø Decontarea din cadrul Programului Operațional Capital Uman a unor cheltuieli privind sprijinirea refugiaților din Ucraina pentru care se va aloca suma de 100 de milioane de euro. Vor beneficia de sprijin cetățenii ucraineni, străinii sau apatrizii care provin din zona conflictului armat din Ucraina, care au intrat în România prin punctele de trecere a frontierei cu Ucraina și Republica Moldova.  Sprijinul financiar se va aplica pe bază de cost unitar (sumă fixă), în conformitate cu prevederile Regulamentul (UE) 1303/2013, cu modificările și completările ulterioare. Cheltuielile vor fi decontate Ministerului Afacerilor Interne, pe baza listelor cu cetățenii străini și apatrizi pentru care se acordă acest sprijin.
  • Ø IMM-urile din industria alimentară și a construcțiilor vor putea contracta granturi de investiții necesare retehnologizării în valoare de 179 milioane euro. Finanțările vor fi asigurate din Programul Operațional Competitivitate (150 milioane euro) și de la bugetul de stat (29 milioane euro). Vor beneficia de acest sprijin aproximativ 1.000 de societăți. Granturile vor avea valori cuprinse între 50.000 euro și 500.000 euro, în limita a max. cinci ori cifra de afaceri netă realizată în 2021, în funcție de nevoile de finanțare ale proiectelor de investiții depuse.

 

  1. 3. ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ privind preluarea de către Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale a unor creanţe bugetare aflate în administrarea Autorității pentru Administrarea Activelor Statului, asupra unor societăţi deținătoare de bunuri utile facilitării și fluidizării transportului de resurse strategice și ale rezervelor de stat

Măsurile stabilite prin actul normativ vor permite adjudecarea, în contul creanțelor bugetare, și intrarea în patrimoniul rezervelor de stat, a unor bunuri amplasate în stațiile de cale ferată de frontieră sau în puncte de lucru nodale strategice, destinate transportului, tranzitului, transbordărilor și manipulării resurselor strategice sau ale rezervelor de stat.

Concret, OUG are în vedere filialele sau sucursalele destinate transbordării vagoanelor de marfă aflate inițial în subordinea Societății Naționale de Transport Feroviar de Marfă CFR SA, fiind apoi privatizate, iar în prezent aflându-se în procedură de faliment, ceea ce conduce către o exploatare improprie și precară a rampelor de transbordare strategice. Societățile respective au ca activitate transbordarea vagoanelor de marfă de ecartament larg 1.520 mm, specifice circulației feroviare din Ucraina, Republica Moldova, Federația Rusă și fostele țări din Comunitatea Statelor Independente, în vagoane de ecartament normal 1.435 mm, specifice transportului feroviar în restul țărilor europene, inclusiv pe teritoriul statului român.

Astfel, se va debloca lanțul logistic de resurse în zona de conflict armat, se vor rezolva dificultățile în transportul resurselor strict necesare prevenirii crizelor alimentare sau energetice, se vor dezvolta alternative strategice pentru a debloca fluxul și rețeaua de aprovizionare.

Prin hotărâre de guvern se vor stabili măsurile necesare funcționării, exploatării și operaționalizării capacităților, spațiilor și bunurilor preluate prin depunerea creanțelor și tarifele de exploatare a bunurilor preluate cu destinația de terminale de transport.

  1. 4. ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru completarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 80/2022 privind reglementarea unor măsuri în domeniul ocupării posturilor în sectorul bugetar

Actul normativ permite, prin excepție de la prevederile OUG 80/2022, organizarea de concursuri pentru ocuparea posturilor didactice, didactice auxiliare și nedidactice, precum și a funcțiilor de conducere, vacante sau temporar vacante din unitățile de învățământ preuniversitar și instituțiile de învățământ superior, urmare a aprobării de către guvern a unui memorandum inițiat de Ministerul Educației.

S-a avut în vedere faptul că în perioada 01.07.2022 - 31.12.2022 la nivelul sistemului național de învățământ se desfășoară concursuri pentru ocuparea posturilor  didactice din unitățile de învățământ preuniversitar și instituțiile de învățământ superior, iar în situația în care nu poate fi asigurat personalul necesar pentru buna desfășurare a procesului de învățământ ar fi afectat iremediabil dreptul la educație al beneficiarilor direcți.

De asemenea, absolvenților studiilor universitare trebuie să li se asigure integrarea pe piața muncii și, prin ocuparea funcțiilor didactice din instituțiile de învățământ superior, se dorește menținerea în țară a specialiștilor cu o înaltă calificare.

Totodată, este necesară ocuparea funcțiilor de conducere cu personal care să asigure managementul acestora pe o perioadă îndelungată de timp, pentru asigurarea unei bune administrări a unităților de învățământ.

  1. II. ORDONANȚE
  2. 1. ORDONANȚĂ pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative şi alte măsuri financiar-fiscale

Ordonanța adoptată include propuneri ale mediului asociativ și ale reprezentanților structurilor care au participat la dialogul deschis pe această temă de Guvern.

 

  1. 2. ORDONANȚĂ privind modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc

Ordonanța a fost aprobată.

  1. III. HOTĂRÂRI DE GUVERN
  2. 1. HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru aprobarea notei de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor de investiţii aferente proiectului ,,Dezvoltarea unui laborator naţional pentru îmbunătăţirea monitorizării substanţelor deversate în ape şi a calităţii apei potabile"

Proiectul în valoare de peste 191 milioane lei are ca obiectiv îmbunătățirea sistemului național de monitorizare și evaluare a calității apei.

Perioada de implementare este de 21 de luni.

Concret, se are în vedere dezvoltarea unui laborator virtual la nivel național care să colecteze datele de analize din 99 laboratoare pentru monitorizarea substanțelor și indicatorilor din apele uzate și apele de suprafață și a indicatorilor de calitate din apa potabilă. Ulterior, aceste date vor fi raportate structurilor europene, în vederea creșterii colectării și epurării apelor uzate și a alimentării cu apă potabilă a populației țării.

Finanțarea proiectului se realizează din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor și bugetul Ministerului lui Sănătății.

  1. IV. MEMORANDUMURI
  2. 1. MEMORANDUM cu tema: Stabilirea unor măsuri necesare demarării procedurilor de achiziţii centralizate de către Oficiul National pentru Achiziţii Centralizate, pentru care Ministerul Sănătăţii este desemnat coordonator de reforme şi investiţii pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR)

Memorandumul prevede adoptarea de către Guvern a unei ordonanțe de urgență prin care să fie extins mandatul Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate ca instituție abilitată pentru organizarea și derularea procedurilor de atribuire, cu toate drepturile aferente, în vederea încheierii de acorduri-cadru pentru achiziții centralizate din PNRR, în numele și pentru Ministerul Sănătății.

Măsura este necesară pentru eficientizarea realizării și implementării investițiilor incluse în componentele din cadrul PNRR pentru care Ministerul Sănătății este desemnat coordonator de reforme și investiții, având în vedere volumul mare de produse, specificații tehnice și orizontul de timp scurt până la care trebuie derulate procedurile de achiziție, precum și lipsa personalului specializat în domeniul achizițiilor publice la nivelul Ministerului Sănătății, dar și ținând cont de necesitatea respectării termenelor asumate în CID prin demararea începând cu al doilea trimestru al anului 2022 a procedurilor de achiziție centralizată a echipamentelor medicale.

În acest sens, este necesară gestionarea acestora de către o entitate specializată în achiziții publice, cu personal corespunzător și expertiză înaltă, având capacitatea necesară pentru gestionarea de proiecte complexe finanțate din fonduri europene,

  1. 2. MEMORANDUM cu tema: Încheierea unui Acord, prin schimb de note verbale, cu Ucraina, în vederea modificării Acordului, încheiat prin schimb de note verbale, din 31 august 2012 şi respectiv 12 septembrie 2012, privind înfiinţarea punctelor de trecere a frontierei de la Racovăţ - Diakivţi, Vicovu de Sus – Krasnoilsk şi Ulma - Ruska

Memorandumul prevede încheierea unui acord, prin schimb de note verbale cu Ucraina, în vederea modificării acordului încheiat în 2012 privind înființarea punctelor de trecere a frontierei de la Racovăț - Diakivtsi, Vicovu de Sus - Krasnoilsk și Ulma – Rusca.

Măsura, care vizează schimbarea regimului de tranzit, este luată în contextul nevoii de fluidizare a traficului, pentru creșterea mobilității mărfurilor şi persoanelor între România și Ucraina.

Astfel, va fi redeschis punctul de trecere a frontierei Vicovul de Sus- Krasnoilsk, într-o primă etapă, pentru traficul ușor, sub 3,5 tone, iar în a doua etapă, fără limită de tonaj, după realizarea unor lucrări suplimentare.

Totodată, punctul de trecere a frontierei Racovăț – Diakivtsi va fi deschis etapizat, într-o primă etapă, pentru persoane, camioane fără încărcătură și cisterne, respectiv pentru trafic general de mărfuri, în a doua etapă.

Cele doua puncte de trecere a frontierei vor funcționa cu program permanent.

Punctul de trecere a frontierei Ulma – Rusca va funcționa pentru trafic pietonal și rutier, pentru camioane cu încărcătură de până la 3,5 tone, fără marfă, cu program de funcţionare între orele 8.00-20.00.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.