Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OUG pe legile justiției, pe ordinea de zi a ședinței de luni a Guvernului: Documentul, criticat de social-democrați, dar și de magistrați

Inquam Photos/Octav Ganea
sedinta de Guvern Viorica Dancila

Guvernul se reunește, luni dimineață, pe ordinea de zi a ședinței Executivului fiind o ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul justiției, textul fiind criticat de unii lideri social-democrați, potrivit Mediafax. Ministerul Public a avut o intervenţie dură pe subiect, iar surse politice au precizat că Tudorel Toader s-a aflat duminică seara la sediul PSD, pentru discuţii despre modificarea proiectului de act normativ.

Vezi AICI proiectul de OUG trimis la CSM! (.pdf)

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat vineri, la Parlament, că „de principiu” va avea loc luni, la ora 09.00, o ședință de Guvern pentru adoptarea OUG pe legile justiției, înainte ca premierul Viorica Dăncilă să plece, pentru o săptămână, într-o deplasare în Turcia și în mai multe state din zona Golfului Persic.

Liderul senatorilor PSD, Șerban Nicolae, a declarat duminică, despre textul OUG pe legile justiției, că formula revocării membrilor CSM e „stupidă”, prevederea legată de răspunderea magistraților este „o bătaie de joc”, motiv pentru care Guvernul ar trebui să respingă ordonanța.

„Ridică mari semne de întrebare. Am senzația că umbra lui Macovei și Prună a acoperit gândirea acestei ordonanțe, dincolo de faptul că ordonanța este foarte mult extinsă față de ceea ce părea să fie subiect de discuție pentru o eventuală modificare. De exemplu, am întâlnit formule de tipul , am găsit formula absolut stupidă legată de revocarea membrilor CSM în care judecătorii, respectiv procurorii, votează pentru revocare dar după aia se pronunță CSM-ul cu majoritate de voturi” a declarat, duminică,  liderul senatorilor PSD, Șerban Nicolae, întrebat ce observații are cu privire la textul ordonanței de urgență de modificare a legilor justiției pe care Ministerul Justiției l-a trimis CSM-ului.

Citește și Lupul dacic din logo-ul României la Consiliul UE, motiv de glume în Parlament:Seamănă ori cu un cuțit, ori cu o flacără orizontală, numai noi, românii,înțelegem

În OUG pe legile justiției, care a ajuns vineri seară spre aviz la CSM, sunt prevăzute o serie de modificări, printre care amânarea pensionării anticipate a magistraților întrucât va avea un impact major asupra funcționării instanțelor și parchetelor. Astfel, se amână prevederile privind pensionarea anticipată până la data de 31 decembrie 2022.

În OUG se mai arată că se va adopta un nou alineat la articolul 54 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor ce prevede numirile în funcțiile de conducere de la Parchetul General, DNA și DIICOT. Potrivit Ordonanței, alineatul introdus arată că selecția procurorilor-șefi se realizează pe baza unui interviu, în cadrul căruia candidații vor susține un proiect și, pentru a fi asigurată transparența procedurii, audierea se va transmite în direct, audio-video pe pagina de internet a Ministerului.

Ordonanța vizează și adoptarea modificării articolului 96 din Legea 303 privind prejudiciile. Astfel, potrivit documentului, statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice, urmează să exercite acțiunea în regres împotriva judecătorului sau procurorului dacă, în urma raportului Inspecției Judiciare rezultă că eroarea judiciară a fost exercitată de magistrați cu rea credință sau gravă neglijență.

CITEȘTE ȘI: NU mai consumaţi aceste legume crude! Sunt TOXICE

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, pe 3 octombrie, că membrii Comisiei de la Veneția au fost de acord cu OUG pentru legile justiției.

„Noi știm că Comisia de la Veneția nu e deschisă la OUG, dar nu-i deschisă la ordonanțele care au rolul de a ocoli procedura parlamentară, constituțională. În cazul acesta, e vorba de preîntâmpinarea unor mai efecte mai puțin dorite. (...) Dânșii au agreat de comun acord, au exprimat agrementul pentru adoptarea unei OUG în sensul celor discutate”, a declarat Tudorel Toader la România TV.

Președintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind promulgarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, ultima lege din pachetul celor trei acte normative din domeniul reformei sistemului de justiție.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.