Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OUG pentru sistemul RO-ALERT a fost adoptată de Guvern: Telefoanele care vor fi INTERZISE în România

112

OUG privind operarea sistemului Ro-Alert a fost votată, marți, de Guvern, actul normativ reglementând rolurile și responsabilitățile instituțiilor publice, dar și obligațiile furnizorilor privați de rețele publice privind transmiterea mesajelor către populație.

„Prin adoptarea acestei măsuri legislative, se reglementează rolurile și responsabilitățile instituțiilor publice, precum și obligațiile furnizorilor privați de rețele publice de comunicații electronice în funcționarea Sistemului RO-ALERT, în mod similar celor asumate prin documentul de colaborare care a permis funcționarea până în prezent a Sistemului. Mesajele de avertizare către populație vor fi transmise în baza informațiilor recepționate de IGSU de la autoritățile și instituțiile publice care monitorizează tipuri de risc și prin intermediul Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului de Interne.

Citește și: Nimeni nu se aștepta! Ce a făcut Lia Olguța Vasilescu în legătură cu fetița agresată din Baia de Aramă

Astfel, IGSU va elabora o procedură operațională privind stabilirea tipurilor de risc, a nivelului de gravitate și a structurilor responsabile pentru verificarea atingerii sau depășirii nivelului de gravitate al evenimentului prognozat ori produs, pentru care este necesară avertizarea populației.

Procedura va fi aprobată prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, cu avizul Departamentului pentru Situații de Urgență, mai explică MAI.

Citește și: Rareș Bogdan a răbufnit! „Ai grijă la crocodili și șobolani”

„Serviciul de Telecomunicații Speciale este responsabil de implementarea măsurilor tehnice necesare pentru buna funcționare a Sistemului RO-ALERT, precum și a măsurilor tehnice de securitate cibernetică. Mesajele RO-ALERT vor fi transmise prin intermediul rețelelor publice mobile de comunicații electronice către telefoanele mobile conectate la aceste rețele și aflate în zona vizată de manifestarea situației de urgență. Mesajele transmise sunt de interes public, gratuite și conțin recomandări pentru adoptarea unor măsuri de autoprotecție de către persoanele aflate în zona vizată de manifestarea unei situații de urgență, în funcție de natura acesteia, fiind prioritare față de traficul de voce și date al utilizatorilor.

Raza de acoperire poate fi întreg teritoriul țării sau zonal, în funcție de aria teritorială aflată sub incidența acestor avertizări”, se mai arată în comunicat.

Citește și: Codrin Ștefănescu, avertizează! ‘Sper ca regulile să nu se schimbe în timpul jocului’

Totodată, furnizorii rețelelor publice mobile de comunicații electronice au obligația de a asigura distribuirea mesajelor, în toate tehnologiile mobile de acces disponibile, indiferent de formă și conținut, fără a altera conținutul. Nu se vor percepe tarife sau alte sume de bani, indiferent de titlu, pentru transmiterea mesajelor RO-ALERT.

Primirea mesajelor prin RO-ALERT nu presupune introducerea numerelor de telefon într-o bază de date.

Citește și: Dezvăluiri despre Tudorel Toader! Studenții au decis să scoată la iveală secretele acestuia

„În termen de un an de la intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgență privind operarea Sistemului de avertizare a populației în situații de urgență „RO-ALERT”, pe teritoriul României nu vor mai putea fi comercializate telefoane mobile, care nu au activată posibilitatea recepționării mesajelor RO-ALERT în toate rețelele publice mobile de comunicații electronice”, mai precizează MAI.

Sistemul de avertizare a populației în situații de urgență „RO-ALERT” a fost implementat la nivelul României prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 72/2017, care însă nu a stabilit și condițiile de operare.

Citește și: A ieșit la lumină cine a făcut documentele! Cine a primit banii de la tatăl adoptiv al Sorinei

Până în prezent, Sistemul a funcționat în baza unui protocol încheiat între Ministerul Afacerilor Interne prin Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații și patru furnizori de rețele publice mobile de comunicații electronice din România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.