Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OUG-ul pregătit de Tudorel Toader îl lovește în plin pe Ludovic Orban: poate pierde șefia PNL

Agerpres
Ludovic Orban

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a spus că, în cazul în care va fi emisă OUG pentru rejudecarea proceselor, vor fi revizuite toate soluțiile completelor de 5 judecători de la ÎCCJ, chiar și cele în care au fost pronunțate soluții de achitare. Contestația în anulare în privința achitărilor poate fi făcută de procuror.

Citește și: Tăriceanu, trei întâlniri de taină cu Iohannis: se forțează spargerea Coaliției/ZVON

Într-o astfel de situație se află liderul PNL, Ludovic Orban. Achitat în dosarul în care era acuzat că ar fi cerut bani de la doi oameni de afaceri în campania electorală, Orban s-ar putea trezi cu o contestație în anulare depusă de procurorii DNA.

"Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, completul de 5 judecători (...) în numele legii decide: respinge ca nefondat apelul formulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie DNA împotriva sentinţei penale nr 50 din 31 ianuarie 2017. (...) privind pe inculpatul Orban Ludovic", se arată în decizia instanţei supreme.

Ca urmare a acestui dosar, Ludovic Orban a făcut un pas în spate din viața publică, iar după achitare a revenit și a preluat șefia PNL. Odată redeschis dosarul, Orban ar putea fi obligat de criteriile de integritate asumate de PNL să renunțe la conducerea partidului.

Ministrul Justiției le recomandă procurorilor să facă contestație în anulare, chiar și pe dosarele în care inculpații au fost achitați de completurile de 5 de la ICCJ.

„Un lucru pe care nu l-ați subliniat - Eu m-am referit la toate cauzele pronunțate definitiv de complete nelegal constituite și nu doar la cauzele în care cei judecați au fost condamnați. Toate. Condamnați sau achitați, procesul derulat în fața unor complete nelegal constituite vor trebui să urmeze același regim. Sigur, o anumită stare de așteptare pot avea cei condamnați, în speranța că în contestația în anulare se poate ajunge la altă soluție, dar în opinia mea, trebuie și pot să fie preocupați și cei care au fost achitați de complete”, a subliniat ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Potrivit lui Toader, contestația nu va fi depusă de către cel achitat: „Dar cine? Procurorul, ca a fost procuror de la DNA sau de la o altă structură. Nu știu dacă sunt mai multe cauze în fața unor complete nelegal constituite în care s-au pronunțat achitări sau condamnări. Trebuie să aibă dreptul la un proces echitabil. Toți vor fi puți în aceeași situație”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.