Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pașii următori, după ce președintele desemnează un premier: când vom avea un nou Guvern instalat la Palatul Victoria

presidency.ro
Klaus Iohannis Ludovic Orban Iohannis Orban

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe liderul PNL, Ludovic Orban să formeze noul guvern al României. Începe o procedură care durează maxim 10 zile și este posibil ca la finalul săptămânii viitoare să avem un vot în Parlament pentru învestirea noului Guvern. Conform unor surse politice, votul pentru guvernul Orban ar putea fi dat în Parlament săptămâna viitoare joi sau vineri.

Citește și: SURSE - Pelerinaj la ușa lui Orban: liderul PNL se face că plouă. Turcan vrea să fie stăpânul ciocănelului

Articolul 103 din Constituţie stabileşte că Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Odată cu depunerea jurământului de învestitură în faţa preşedintelui Iohannis, noul Guvern își poate începe activitatea.

În conformitate cu Legea de organizare şi funcţionare a Guvernului, până la instalarea noului guvern, Cabinetul Dăncilă va continua să îndeplinească numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi. În această perioadă Guvernul nu poate emite ordonanţe şi nu poate iniţia proiecte de lege.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.