Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PACT nu vrea modificarea Legii avocaturii

avocati

Reprezentanţii Platformei Acţiunea Civică a Tinerilor (PACT) se arată profund îngrijoraţi de schimbarea Legii avocaturii, care a trecut deja prin Senat şi prin Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, în lipsa unei dezbateri adevărate. "Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor consideră că una dintre modificările propuse ar duce la un scenariu absolut îngrijorător: dacă un procuror (care a primit aviz de interceptare de la judecător) obţine probe care vizează raporturile dintre avocat şi suspect, aceste probe vor fi distruse şi judecătorul va fi informat şi îl va informa, la rândul său, pe avocatul respectiv. Această schimbare subminează anchete penale în plină desfăşurare precum dosarul Turceni/Rovinari (Ponta/Şova) şi dosarul retrocedărilor ilegale (Remus Truică, Prinţul Paul, Dan Andronic), unde s-ar elimina probe vitale aplicându-se legea mai favorabilă, după cum a declarat Gabriela Scutea, secretar de stat în Ministerul Justiţiei. De notat că primul proiect al acestei legi a fost depus la Parlament la scurt timp după punerea sub urmărire penală a fostului prim-ministru Victor Ponta", arată PACT într-un comunicat remis joi Agerpres.

 

Potrivit PACT, amendamentul depus de senatorul Ioan Chelaru prevede ca avocaţii să nu fie obligaţi să denunţe fapte penale comise sau care urmează să fie comise (cu excepţia actelor de violenţă şi terorism) de către clienţii lor, pentru că astfel nu vor putea să-şi exercite mandatul pe care îl au, o idee cu care vicepreşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor este în totalitate de acord.

 

"Se pare că problema corupţiei pur şi simplu nu este destul de importantă ca să fie inclusă în excepţii. PACT consideră că această prevedere este menită să îngreuneze lupta anticorupţie şi ca atare trebuie respinsă cu orice preţ. Un alt exemplu de modificare greu de înţeles este aceea potrivit căreia un procuror care a primit mandat de interceptare din partea unui judecător şi ridică probe care se dovedesc a fi 'raporturi dintre suspect/inculpat şi avocat' este forţat să distrugă acele probe şi să notifice judecătorul, care la rândul lui trebuie să informeze avocatul în cauză. Adică avocatul unui suspect va afla de la judecătorul care a dispus filajul clientului său că este filat acel client", menţionează reprezentanţii PACT.

 

Aceştia cer ca aceste prevederi "distructive pentru statul de drept din România" să fie eliminate de urgenţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.