Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PAID are fondurile necesare pentru acoperirea eventualelor solicitări de despăgubire ca urmare a inundaţiilor

IGSU
inundatii mures

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) are fondurile necesare să acopere toate solicitările de despăgubire ce pot surveni ca urmare a inundaţiilor din această perioadă, banii provenind atât din surse proprii, cât şi dintr-un un program de reasigurare în valoare de 900 milioane de euro, a declarat Nicoleta Radu, Director General PAID România, într-un comunicat al Autorităţii de Supraveghere Financiară remis joi AGERPRES.

"O parte semnificativă a ţării noastre se confruntă, zilele acestea, cu ploi abundente care duc, în mod firesc, la producerea de inundaţii. Suntem pregătiţi să gestionăm dosarele de daună care vor ajunge la noi ca urmare a acestor evenimente şi vrem ca toţi proprietarii asiguraţi să stea liniştiţi în ceea ce priveşte despăgubirile la care au dreptul. PAID România are fondurile necesare să acopere toate solicitările de despăgubire ce pot surveni ca urmare a inundaţiilor din această perioadă. Avem nu doar resurse proprii, dar şi un program de reasigurare de 900 milioane EUR - mai mult decât suficient pentru plata rapidă a despăgubirilor către românii asiguraţi, afectaţi de inundaţii', a afirmat Nicoleta Radu.

Printre cele trei riscuri acoperite de PAD - poliţa de asigurare împotriva dezastrelor se regăseşte şi riscul de inundaţii, asiguraţii putând fi despăgubiţi în baza asigurării obligatorii de locuinţă. Asigurarea PAD acoperă pagubele produse locuinţelor în urma pătrunderii şi infiltrării apei, în cazul acoperirii pe scurtă durată a terenului cu un strat de apă, ca urmare a acumulării apelor provenite din precipitaţii atmosferice abundente.

"PAID România este pregătită să gestioneze dosarele de daună ce vor fi deschise de către proprietarii asiguraţi obligatoriu împotriva dezastrelor naturale care se află în această situaţie", se precizează în comunicatul ASF.

În cazul în care o locuinţă a fost afectată de inundaţii, proprietarul trebuie să solicite autorităţilor locale întocmirea procesului verbal de constatare a evenimentului şi să informeze, în cel mai scurt timp, fără însă a depăşi 60 de zile de la data producerii evenimentului, asigurătorul la care a încheiat poliţa.

În baza înştiinţării, asigurătorul va deschide dosar de daună, urmând ca, în maximum 5 zile, un reprezentant al acestuia să se prezinte la locul producerii evenimentului pentru a constata daunele.

Cererea de despăgubire se completează şi se depune la compania de asigurări iar plata despăgubirii se efectuează de către PAID în 5 zile de la primirea documentaţiei complete de la asiguratorul care a emis poliţa şi a instrumentat dosarul de daună.

PAID este o societate de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formată prin asocierea societăţilor de asigurare pentru încheierea de asigurări obligatorii de locuinţă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 260/2008. PAID s-a constituit ca societate de asigurare în luna noiembrie 2009, reunind 12 societăţi de asigurare, acţionari PAID. Conform prevederilor legii, PAID administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuinţelor, care acoperă trei riscuri de bază specifice României: cutremur, inundaţii, alunecări de teren.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, joi, avertizări Cod galben şi Cod portocaliu de inundaţii pentru 18 bazine hidrografice şi râurile din Dobrogea, până pe 1 iulie.

Totodată, meteorologii au prelungit până vineri seară atât atenţionarea Cod galben de ploi însemnate cantitativ, valabilă pentru 19 judeţe, cât şi informarea meteo de instabilitate atmosferică, în restul regiunilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.