Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pakistan/ Imran Khan, inculpat pentru divulgare de documente clasificate

Kashmir Observer
Imran Khan

Fostul prim-ministru pakistanez Imran Khan, aflat în detenţie provizorie din august, riscă o pedeapsă lungă cu închisoarea după ce a fost inculpat luni pentru divulgare de documente clasificate, transmite AFP, potrivit Agerpres.

'A fost inculpat astăzi şi actul a fost citit cu voce tare în prezenţa sa', a declarat procurorul Shah Khawar, în faţa închisorii Adiala din Rawalpindi, la sud de Islamabad, unde este încarcerat Khan (71 de ani).

Cazul se referă la o telegramă diplomatică trimisă de ambasadorul pakistanez în SUA pe care Imran Khan a prezentat-o ca probă a unui complot american, susţinut de armata pakistaneză, împotriva sa.

Shah Mahmood Qureshi, fost ministru de externe şi numărul doi în partidul fondat de Khan, Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), a fost şi el inculpat în acelaşi caz.

Potrivit avocaţilor, acuzaţia este pasibilă de 14 ani de închisoare şi chiar, în circumstanţe extreme, de pedeapsa capitală.

Tot luni, o veste mai bună pentru Kahn a venit de la Curtea Supremă, care a decis că cei peste 100 susţinători ai săi acuzaţi că au luat parte la violenţele legate de precedenta sa arestare în mai nu pot fi judecaţi de tribunale militare.

'Verdictul de astăzi (luni) este extrem de important şi va ajuta la întărirea Constituţiei, a legii şi a instituţiilor civile', a declarat în faţa Curţii Supreme Aitzaz Ahsan, un avocat al PTI.

Khan et Qureshi au fost inculpaţi în baza legii secretelor oficiale, ce datează din epoca colonială, într-o procedură desfăşurată 'fără accesul publicului sau al presei', a declarat un purtător de cuvânt al PTI.

'Vom contesta această decizie. Publicul este în spatele lui Imran Khan', a spus pentru presă avocatul său, Umar Khan Niazi.

Imran Khan, o fostă vedetă de cricket, ajuns prim-ministru în 2018 şi demis printr-o moţiune de cenzură în aprilie 2022, se bucură de un imens sprijin popular în Pakistan.

Însă campania sa de sfidare faţă de puternicul establishment militar a atras repercusiuni severe.

Mii de simpatizanţi ai PTI au fost arestaţi şi aproape toţi liderii au intrat în clandestinitate, iar unii dintre ei au părăsit ulterior partidul.

Khan 'face obiectul urmăririlor judiciare, dar intenţia regimului este foarte clară: nu vrea să-i lasă nicio posibilitate de scăpare, fie că acuzaţiile sunt reale sau inventate', a comentat pentru AFP analistul politic Rasul Bakhsh Rais.

Imran Khan este urmărit în peste 200 de dosare, pe care el le consideră motivate politic, de când a fost îndepărtat de la putere.

În august, un tribunal din Islamabad i-a suspendat o condamnare la 3 ani de închisoare pentru corupţie, în urma căreia fusese încarcerat şi declarat neeligibil pentru viitoarele alegeri. Khan rămâne însă în detenţie provizorie în dosarul documentelor divulgate.

Pakistanul este condus acum de un guvern interimar. Noi alegeri, amânate de mai multe luni, trebuie să aibă loc în principiu în ianuarie 2024.

Înaintea scrutinului, un alt fost prim-ministru, Nawaz Sharif, principalul adversar politic al lui Imran Khan, a revenit sâmbătă la
Islamabad după patru ani de exil autoimpus la Londra. El rămâne sub ameninţarea unei condamnări la 7 ani de închisoare pentru corupţie, pronunţată în 2018 şi pe care a efectuat-o doar parţial. Un tribunal din Islamabad îi acordase joi libertatea sub cauţiune, ceea ce l-a făcut să evite arestarea la întoarcerea în Pakistan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.