Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pakistanul expulzează profesori turci suspectaţi de legături cu organizaţia gulenistă

reuters.com
recep erdogan onu

Pakistanul va expulza 130 de profesori suspectaţi de legături cu predicatorul Fethullah Gulen, acuzat de Ankara că a pus la cale tentativa de puci din luna iulie, în timp ce preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, este aşteptat miercuri la Islamabad, relatează AFP.

Profesorii, care aparţin unei reţele de şcoli, organizaţii neguvernamentale şi întreprinderi conduse de Gulen, vor trebui să părăsească Pakistanul împreună cu familiile lor până pe 20 noiembrie, au indicat responsabili ai unor instituţii şcolare şi ai guvernului. Decizia se referă la un număr de până la 450 de persoane în total şi va afecta indirect mii de elevi din Pakistan, ţară unde guvernul estimează că 24 de milioane de copii nu merg la şcoală.

Citește și: Partidul de extremă dreapta din Suedia, în creştere continuă în intenţiile de vot

Erdogan, adresându-se presei înainte de a pleca spre Pakistan, unde va efectua o vizită de două zile, a calificat vestea ca fiind ''îmbucurătoare''.

Autorităţile turce consideră reţeaua lui Gulen drept organizaţie teroristă, pe care o desemnează prin termenul FETO (Organizaţia teroristă a partizanilor lui Fethullah).

Decizia de expulzare ''arată importanţa pe care Pakistanul o acordă acestor eforturi (...) Cred că şi alte ţări vor lua parte. N-am nici o îndoială pe această temă'', a spus Erdogan, care urmează să se întâlnească la Islamabad cu liderii ţării, să rostească un discurs în faţa celor două camere ale parlamentului, după care va pleca spre Lahore.

Ankara îl acuză pe Gulen, predicator musulman autoexilat în statul american Pennsylvania, că a pus la cale puciul din iulie şi cere extrădarea lui de către Washington.

Fethullah Gulen (75 de ani), care conduce mişcarea denumită ''Hizmet'', ale cărei şcoli, universităţi şi organizaţii neguvernamentale sunt răspândite în întreaga lume, neagă orice implicare a sa în tentativa de puci, anunță Agerpres.

Conducerea reţelei pakistaneze de instituţii a deplâns pe site-ul său ''decizia bruscă''. Cererile sale de prelungire a vizelor pentru profesori, angajaţi ai şcolilor şi familiile lor au fost respinse. Potrivit unui responsabil al reţelei din Islamabad, decizia va afecta circa 10.000 de elevi care frecventează 28 de şcoli şi alte instituţii din Pakistan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.