Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pakistanul face ce nu au reușit americanii - Talibanii sunt forțați să ceară ajutor internațional

captură TV
talibani

Autorităţile afgane au făcut apel la comunitatea internaţională pentru a le oferi ajutor refugiaţilor afgani care au revenit din Pakistan în urma ordinului de expulzare dat de Islamabad, transmite dpa, potrivit Agerpres.

Mai mult de 200.000 de afgani s-au întors deja din Pakistan după ce guvernul de la Islamabad a dat un ultimatum de o lună ca toţi migranţii fără statut legal să părăsească teritoriul ţării.

Grupuri de activişti spun că forţele pakistaneze au recurs la ameninţări, abuzuri şi detenţii spre a-i expulza pe afgani după expirarea termenului limită, 1 noiembrie.

Se estimează că, în total, 1,7 milioane de refugiaţi afgani fără documente legale trăiesc în Pakistan. Mulţi dintre au fugit în deceniile de război din ţară, iar alţii s-au născut din părinţi strămutaţi.

'Cei care s-au întors forţat au serioase probleme legate de adăpost, îmbrăcăminte, articole de gospodărie şi hrană', a declarat marţi ministrul adjunct pentru refugiaţi şi repatriere, Mohammad Arsalah Kharoti.

'Având în vedere numărul celor reveniţi şi amploarea problemelor lor, este nevoie de mai mult ajutor şi cooperare', a insistat el, cu prilejul unei întâlniri la Kabul cu oficiali ai ONU şi ai Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţii (OIM).

Potrivit autorităţilor afgane, tuturor deportaţilor li s-au oferit hrană, apă potabilă şi transport gratuit, însă este nevoie de mult mai mult pentru relocarea lor.

Pakistanul a ordonat expulzările după luni de tensiuni cu conducătorii talibani de la Kabul, legate de atacuri transfrontaliere de care Islamabadul acuză militanţi islamişti ce operează de pe teritoriul afgan, o acuzaţie respinsă de liderii afgani.

Observatorii văd în expulzare un mod de a pune presiune pe talibani pentru a lua măsuri împotriva militanţilor din apropierea frontierei, însă există şi resentimente mai profunde între cei doi vecini, notează dpa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.