Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Palatul BNR din Arad a fost declarat monument de valoare naţională

Agerpres
BNR

Palatul BNR din municipiul Arad, o clădire construită în urmă cu peste un secol şi care în 2018 a devenit sediu al Universităţii "Aurel Vlaicu" (UAV) Arad, a fost declarat monument de valoare naţională, prin trecerea din categoria B, la care fusese încadrat, în categoria A a monumentelor.

"A fost un demers iniţiat de universitatea noastră, un demers care s-a bucurat de succes şi care plasează această clădire istorică pe lista monumentelor considerate de importanţă naţională. Decizia Ministerului Culturii este un câştig pentru oraşul Arad, care şi-a îmbogăţit patrimoniul cultural şi istoric cu o clădire situată în grupa valorică A. În continuare, vom accesa fonduri europene pentru a reabilita şi consolida această clădire emblematică pentru Arad", a declarat, vineri, rectorul UAV, Ramona Lile, potrivit AGERPRES.

Citește și: Florin Cîțu: ‘Nu cred că a mai făcut cineva până acum în România un plan de o asemenea dimensiune și pregătit în amănunt’

În luna martie, conducerea universităţii anunţa că Palatul BNR ar avea nevoie de 12 milioane de euro pentru reabilitare, iar un proiect în acest sens va fi depus pentru obţinerea de fonduri europene nerambursabile.

Palatul a fost construit între anii 1905-1910, după planurile şi sub conducerea arhitectului József Hubert, din Budapesta. Partea centrală a clădirii eclectice a fost realizată după modelul templelor greceşti, având patru coloane, în timp ce părţile laterale simetrice poartă elementele stilului renascentist.

Citește și: Ministerul Finanţelor a programat în luna noiembrie noi împrumuturi exorbitante

După finalizarea construcţiei, în imobil a funcţionat Banca Cenădană (Arad - Csanadi Gazdasagi Takarekpenztar), dar şi diferite magazine. În octombrie 1952, clădirea a fost atribuită de stat Băncii Naţionale, care a predat-o Ministerului Finanţelor Publice în 2017. În 5 septembrie 2018, Guvernul României a aprobat transmiterea imobilului aflat în domeniul privat al statului şi în administrarea Băncii Naţionale a României în domeniul public al statului şi administrarea UAV.

O expertiză realizată în urmă cu aproximativ şase ani, pentru amenajarea unei săli de conferinţe, a scos în evidenţă că imobilul prezintă un risc seismic ridicat. În momentul de faţă, UAV foloseşte doar parterul clădirii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.