Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Palatul Elysee: Vladimir Putin vrea un armistițiu rapid

newsnpr.org
militari ucraina arma antitanc NLAW

Preşedinţii francez Emmanuel Macron şi rus Vladimir Putin au convenit duminică să facă tot posibilul pentru a se ajunge rapid la un armistiţiu în estul Ucrainei, a anunţat Palatul Elysee, potrivit AFP.

Cei doi lideri au căzut de asemenea de acord, în cadrul unei convorbiri telefonice, asupra "necesităţii de a privilegia o soluţie diplomatică la criza actuală şi de a face totul pentru a o obţine", a adăugat preşedinţia franceză.

Palatul Elysee a anunţat în acelaşi timp că ministrul francez al Afacerilor Externe, Jean-Yves Le Drian, se va întâlni cu omologul său rus Serghei Lavrov "în următoarele zile".

Cei doi lideri au convenit asupra unor eforturi intense "pentru a permite organizarea unei reuniuni a grupului trilateral de contact în următoarele ore cu obiectivul de a obţine de la toate părţile un angajament de armistiţiu pe linia de contact", a precizat preşedinţia franceză.

Acest grup de contact reuneşte Ucraina, Rusia şi OSCE în cadrul Acordurilor de la Minsk încheiate în 2015 în încercare de a rezolva conflictul din estul Ucrainei dintre Kiev şi separatiştii proruşi.

În încercarea de a opri escaladarea situaţiei la frontierele Ucrainei, unde Rusia a concentrat 150.000 de militari pe teritoriul său şi în Belarus, conform Occidentului, "în următoarele zile se va intensifica activitatea diplomatică", în special la Paris, "unde vor avea loc mai mult consultări", a adăugat Palatul Elysee.

Macron şi Putin au făcut de asemenea apel la reluarea discuţiilor în aşa-numitul format Normandia între Rusia, Ucraina, Franţa şi Germania, Parisul şi Berlinul fiind mediatori în aplicarea Acordurilor de la Minsk. Aceste lucrări ar urma să se reia "pe bază de propuneri făcute de Ucraina în ultimele zile", a precizat preşedinţia franceză.

Cei doi preşedinţi au convenit de asemenea să continue eforturile în încercarea de a se ajunge "la o întâlnire la cel mai înalt nivel în vederea definirii unei noi ordini privind pacea şi securitatea în Europa".

În acelaşi timp, Palatul Elysee a anunţat că Macron va discuta cu preşedintele american Joe Biden şi cancelarul german Olaf Scholz despre criza ucraineană "în următoarele ore"

Această convorbire telefonică între Macrin și Putin intervine în condiţiile în care tirurile de pe frontul din estul Ucrainei, unde separatiştii ruşi controlează o parte din Donbas din 2014, au cunoscut o creştere spectaculoasă în ultimele zile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.