Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Palestina cere protecție internațională

palestina



Preşedintele Abbas a remis o scrisoare coordonatorului ONU pentru procesul de pace în Orientul Mijlociu, Robert Serry, adresată secretarului general Ban Ki-moon, cu scopul de a 'plasa oficial Statul Palestina sub regimul de protecţie internaţională a ONU', a precizat OEP.

Abbas solicită, de asemenea, crearea imediată a unei comisii de anchetă, potrivit documentului citat.

'Conducerea palestiniană este hotărâtă să ia măsuri concrete pentru a face faţă situaţiei oribile în Gaza', a subliniat Hanane Ashrawi, membră a Comitetului executiv al OEP, în acest text.

Preşedintele Abbas a solicitat deja Elveţiei, depozitara celei de-a 4-a Convenţii de la Geneva asupra protecţiei civililor în timp de război, să reunească părţile contractante la această convenţie din 1949 cu scopul de a le cere să sancţioneze Israelul în calitate de 'putere ocupantă' şi, deci, responsabilă de securitatea civililor.

Accederea lor la rangul de nou stat membru al ONU a permis deja palestinienilor să semneze mai multe convenţii internaţionale, între care Convenţiile de la Geneva. Ei îşi rezervă dreptul de a continua aderarea lor la alte convenţii şi tratate internaţionale.

Printre obligaţiile unei puteri ocupante, specificate în art.49 al Convenţiei, figurează interzicerea transferurilor forţate şi deportărilor în masă sau individuale, cea a distrugerii bunurilor mobile şi imobiliare, în afară de cazul în care aceasta este 'absolut necesară prin operaţiunile militare' şi cea a modificării statutului funcţionarilor şi magistraţilor.

Pe de altă parte, palestinienii au intenţia să sesizeze despre acest dosar miniştrii de externe ai Ligii Arabe, care urmează să se întâlnească luni la Cairo.

În fine, conducerea palestiniană intenţionează să ceară o reuniune de urgenţă a Consiliului drepturilor omului al ONU la Geneva în legătură cu degradarea condiţiilor în Gaza şi încălcarea de către Israel a dreptului internaţional şi a legislaţiei umanitare internaţionale.

sursa: agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.