Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Palestinienii, un nou scandal cu premierul Israelului: De ce e acuzat Benjamin Netanyahu

benjamin netanyahu

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat joi că are grijă de palestinieni mai mult decât o fac conducătorii acestora, relatează AFP. "Ura pe care Netanyahu o simte pentru poporul palestinian îl face să inventeze o istorie paralelă", a replicat Saeb Erekat, un înalt responsabil palestinian, într-o declaraţie trimisă agenţiei franceze de presă. "Vă voi spune ceva ce unii dintre voi nu veţi crede", a declarat Netanyahu într-un mesaj video postat pe internet. "Eu, prim-ministrul Israelului, am mai multă grijă de palestinieni decât o fac propriii conducători", a spus el.

Premierul israelian se exprima pentru prima dată public despre arestarea de către Israel a unui lucrător umanitar şi a unui angajat al ONU, acuzaţi că ar fi deturnat în profitul Hamasului islamist ajutorul internaţional destinat palestinienilor din Fâşia Gaza. "Şi atunci vă întreb: cine are mai multă grijă de copiii palestinieni? Israelul, care facilitează zilnic intrarea ajutorului umanitar în Fâşia Gaza, sau Hamas, care fură acest ajutor copiilor palestinieni?", întreabă retoric Netanyahu. Premierul compară astfel atitudinea "Israelului, care tratează în spitalele sale palestinieni răniţi", cu cea a Hamasului, care - potrivit lui - "împiedică palestinienii să primească ajutor".

"Netanyahu este convins că palestinienii trebuie să-i mulţumească pentru că trăiesc sub regimul de apartheid şi în exil", a replicat Erekat, numărul doi în Organizaţia de Eliberare a Palestinei (OEP). "Dacă există un lucru de care se preocupă, este să fure palestinienilor pământul şi resursele naturale, să le divizeze familiile, să asedieze populaţia şi să ucidă speranţa", a adăugat el, referindu-se la ocupaţia de către Israel a teritoriilor palestiniene de zeci de ani, potrivit AFP. Benjamin Netanyahu este prim-ministru din 2009. Perspectivele de a rezolva unul din cele mai vechi conflicte de pe planetă par blocate, israelienii şi palestinienii acuzându-se reciproc de aceasta. Israelul şi mişcarea fundamentalistă palestiniană Hamas cu aliaţii săi au purtat trei războaie în Fâşia Gaza între 2008 şi 2014. Războiul din 2014 a ucis peste 2.200 de persoane de partea palestiniană, între care 551 copii şi o majoritate de civili, potrivit ONU. De partea israeliană, el a făcut 73 de morţi, între care 67 de soldaţi, conform ONU. Israelul şi Hamas rămân în stare de război latent. Statul evreu supune teritoriul palestinian unei stricte blocade terestre, maritime şi aeriene, filtrând riguros intrările de bunuri şi de persoane, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.