Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PALMĂ pentru Guvernul României - Scope Ratings: Rectificarea bugetară a României ar putea duce la revizuirea ratingului

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam guvern sedinta

Guvernul României a adoptat o primă rectificare bugetară a anului 2019, și este necesar să se implementeze o serie de măsuri, având în vedere politicile fiscale şi tendinţa de majorare a datoriei publice, arată agenția Scope Ratings, cu sediul în Berlin.

În prezent ratingul României este BBB-, cu perspectivă negativă, conform Mediafax.

Potrivit unui raport al agenţiei, deficitul bugetar al României a crescut la o valoare anuală de 5,5% din PIB în primul trimestru al anului, printre cele mai mari din UE, în ciuda creşterii economice reale de aproximativ 5%.

Citește și: ULTIMĂ ORĂ IML a dat verdictul - Oasele din pădurea de lângă Caracal NU SUNT ale Alexandrei Măceșanu

Scope evidențiază faptul că deficitul bugetar se apropie de 2% din PIB la jumătatea anului, astfel încât încercarea Guvernului de a se încadra, în următoarele șase luni, în limita auto-impusă de deficit bugetar de 2,76% va fi o provocare.

”Colectare fiscală mai bună, taxe suplimentare pe consum şi un control al costurilor mai bun sunt măsurile cheie pentru un buget sustenabil”, a spus Bernhard Bartels, analistul şef pentru România al Scope Ratings.

Finanţele întâmpină două dificultăţi structurale pe termen mediu: creşterea eficienţei colectării şi păstrarea salariilor şi pensiilor sub control. Veniturile fiscale sunt printre cele mai mici din ţările din Europa Centrală şi de Est, reprezentând aproximativ 32% din PIB, cu o tendință negativă, în timp ce cheltuielile au crescut puternic, pe baza majorării salariilor din sectorul public cu 24% faţă de anul trecut.

Adoptarea noii legi a pensiilor, care va intra în vigoare în septembrie, va creşte de asemenea cheltuielile cu aproximativ 0,8% din PIB. Consiliul Fiscal estimează un deficit bugetar de aproximativ 4% în 2020 şi 5% în 2021, dacă politicile fiscale nu se schimbă.

Scope estimează că datoria publică, care în prezent este la 36% din PIB, va crește la 40% până în 2020.

Până acum, guvernul a beneficiat de o creştere economică mai mare decât era anticipată, susţinută de politicile monetare şi costurile scăzute de refinanţare, care au ajutat la păstrarea sub control a deficitului bugetar. Totuşi, pe fondul creşterii semnificative a importurilor, deficitul de cont curent al României a crescut la 9,4 miliarde de euro în 2018, cel mai mare nivel din 2012.

Scope Ratings, cu sediul în Berlin și birouri în Frankfurt, Londra, Madrid, Milano, Oslo și Paris este cea mai importantă agenție de rating europeană, specializată în analizarea și acordrea de ratinguri instituțiilor financiare, corporațiilor și instituțiilor publice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.