Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Până în prezent 1.092 de deţinuţi şi-au exprimat în scris intenţia de a vota la alegerile locale din 27 septembrie

stampila vot

Un număr de 1.092 de deţinuţi din cei 1.193 identificaţi cu drept de vot şi-au exprimat în scris intenţia de a vota la alegerile locale din 27 septembrie, potrivit news.ro.

Conform anunţului făcut vineri de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), în detenţie se află 20.993 de persoane şi 1.193 au fost identificate cu drept de vot la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020.

Dintre persoanele cu drept de vot, 1.092 şi-au exprimat în scris intenţia de a vota la scrutinul de duminică.

ANP precizează că aceasta este situaţia înregistrată la data de 24.09.2020. Termenul limită pentru depunerea listelor nominale şi a cererilor, la secţia de votare în a cărei rază teritorială se află penitenciarul sau locul de deţinere, este  preziua votării, cel mai târziu la ora 20:00.

Citește și: Fostul senator Gigi Chiru, cercetat pentru luare de mită încă din 2014, ar putea scăpa de acuzații - DNA încearcă a doua oară clasarea dosarului său

”Situaţia numerică a persoanelor private de libertate care îşi vor fi exercitat dreptul de vot, în data de 27.09.2020, va fi comunicată după finalizarea activităţii de votare”, subliniază Autoritatea.

Persoanele deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă sau persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale şi care au domiciliul sau reşedinţa în unitatea administrativ teritorială pe raza căreia se află penitenciarul sau locul de deţinere, iar în cazul municipiului Bucureşti, în sectorul pe raza căruia se află penitenciarul sau locul de deţinere, votează prin intermediul urnei speciale.

Procedura care se aplică pentur ca persoanele aflate în detenţie să poată vota include: identificarea persoanelor private de libertate cu drept de vot şi informarea acestora cu privire la posibilitatea exercitării dreptului de vot prin intermediul urnei speciale; informarea persoanelor private de libertate cu drept de vot cu privire la necesitatea formulării cererilor privind exercitarea dreptului de vot; depunerea diligenţelor necesare eliberării actelor de identitate persoanelor cu drept de vot care nu posedă sau preschimbării celor al căror termen de valabilitate este expirat; depunerea listelor nominale, împreună cu cererile, la secţia de votare în a cărei rază teritorială se află penitenciarul sau locul de deţinere; stabilirea şi amenajarea unui spaţiu corespunzător în cadrul unităţii, pentru amplasarea urnelor şi a cabinelor de vot, cu dotări minime pentru asigurarea secretului votului.

În contextul pandemiei de COVID-19 vor fi luate măsuri speciale: pe durata votării persoanele private de libertate vor purta masca de protecţie respiratorie; înainte de înmânarea ştampilei de vot şi a cărţii de identitate, persoanele private de libertate vor primi mănuşi de unică folosinţă, care vor fi dezinfectate şi aruncate în recipiente special amenajate, dpă exercitarea dreptului de vot; va fi evitat contactul între deţinuţii care îşi exercită dreptul de vot, astfel că nu vor interacţiona deţinuţi cazaţi în secţii diferite.

De asemenea, echipa biroului electoral al secţiei de votare, care se deplasează cu urna specială, şi eventualii supraveghetori şi observatori străini acreditaţi în acest scop vor fi supuşi triajului epidemiologic la intrarea în unitate şi vor completa chestionarul COVID-19. Purtarea echipamentului individual de protecţie este obligatorie din momentul accesului în unitate.

Totodată, pe toată durata desfăşurării procedurilor de votare, va fi respectată distanţarea fizică faţă de persoanele private de libertate şi faţă de personalul angajat al unităţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.