Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul senator Gigi Chiru, cercetat pentru luare de mită încă din 2014, ar putea scăpa de acuzații - DNA încearcă a doua oară clasarea dosarului său

gigi chiru

Procurorii DNA declanșau în 2014 urmărirea penală pe numele fostului senator PDL Gigi Chiru dar și a omului de afaceri Corneliu Dică și a altor persoane, pentru pretinse fapte de luare de mită și complicitate la aceasta, în legătură cu o uriașă sumă de bani, 1,5 milioane de euro, pretins provenită de la un om de afaceri străin, care este și denunțător în dosar.

Concret, anunța DNA în 2014, Chiru era urmărit pentru luare de mită, spălare de bani și trei fapte de fals în declarații.

În ordonanța de începere a urmăririi penale de la acea vreme procurorii DNA notau că există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia la data de 19 august 2010, „suspectul Chiru Gigi Christian a pretins de la un martor denunțător și de la un om de afaceri, suma de 1.500 000 euro, în forma disimulată a unui contract de împrumut fictiv, în vederea îndeplinirii, neîndeplinirii, urgentării ori întârzierii îndeplinirii unui act ce intra în atribuțiile sale de inspector șef al Inspectoratului Regional în Construcții Sud - Est, într-o manieră favorabilă grupului de firme: S.C. Eolica Dobrogea S.R.L. România, Eolica Dobrogea AG, Eolica Dobrogea X GMBH”.

Citește și: DOCUMENTE - Dan Cristian Popescu, viceprimarul din Sectorul 2 a fost revocat din funcție

”Concret, în schimbul acestei sume de bani, suspectul a promis ca, de la nivelul funcției de inspector șef al Inspectoratului Teritorial în Construcții Sud-Est Constanța, să sprijine interesele patrimoniale ale acestei persoane juridice în proiectele aflate în derulare privind construcția de parcuri eoliene în Dobrogea”, mai notau atunci procurorii DNA.

Totodată, spuneau aceștia, „pretinderea a fost făcută și în vederea asigurării protecției juridice a grupului de firme respectiv în litigiile existente cu concurentul, grupul Cez România”.

„În acest context, la data de 23 septembrie 2011, suspectul Chiru Gigi Christian a primit de omul de afaceri suma de 300.000 euro și a acceptat reînnoirea promisiunii de a primi de la aceeași persoană suma de 1.200.000 euro, în aceleași scopuri menționate anterior și sub forma disimulată a cesiunii către aceeași persoană a dreptului de creanță al „creditorului” Chiru Gigi Christian, izvorât din contractul de împrumut, încheiat la data de 19 august 2010”, mai arăta DNA în 2014, conform comunicatului oficial de pe pagina instituției privind acest caz.

„Obligațiile izvorâte din acest contract fictiv au fost garantate prin instituirea în favoarea „creditorului” a unui drept de gaj asupra a 5% din părțile sociale ale Sc Eolica Dobrogea Srl România.

Citește și: Dorel Căprar, pretinsul 'PROPRIETAR' al posturilor publice vacante din județ, aspiră la fotoliul primăriei Arad - Lista completă a candidaților pentru arădeni

Cunoscând că sumele de 1.200.000 euro, respectiv de 300.000 euro provin din comiterea infracțiunilor de dare și luare de mită, la datele de 19 august 2010 și 23 septembrie 2011, suspectul Chiru Gigi Christian a disimulat adevărata natură a dispoziției și circulației banilor, în contracte de împrumut, respectiv de cesiune de creanță.

În calitate de senator în Parlamentul României, suspectul Chiru Gigi Christian, în datele de 19.12.2012, 11.06.2013 și 12.06.2014, a făcut declarații false privind creanțele deținute, în sensul omisiunii mențiunilor privind cele două acte oneroase, respectiv contractul de împrumut și contractul de cesiune de creanță”, se mai arată în comunicatul DNA.

Noroc judiciar

După șase ani de anchetă și o tentativă de clasare a dosarului, Gigi Chiru se bucură acum de a doua încercare a procurilor DNA de a se spăla pe mâini de acest caz.

La prima încercare magistratul DNA a invocat la instanță că nu au rezultat probe pertinente sau explicite care să îl lege pe chiru de afacere judiciară invocată de cel care l-a denunțat.

Tribunalul Constanța nu a ținut seamă de cele invocate de procuror și i-a trimis dosarul înapoi pentru continuarea riguroasă a cercetărilor.

Anchetă vastă pentru...nimic

După revenirea dosarului la cercetări DNA a ajuns cu ancheta până în Italia, conform Adevărul, unde procurorii au audiat prin comisie rogatorie mai multe persoane.

„1,5 milioande de euro este suma despre care un afacerist elveţian susţine că i-ar fi dat-o lui Gigi Chiru pentru ca acesta, ca inspector, să „închidă ochii” sau să favorizeze un grup de firme cu interese în zona energiei regenerabile.

Părţile adverse, printre care şi Gigi Ghiru, susţin contrariul: elveţianul ar fi luat 1,5 milioane de euro şi nu a mai returnat împrumutul. Elveţianul spune că i-ar fi dat mită lui Gigi Chiru, totul deghizat într-un contract de împrumut.

Mai exact, iubita lui Gigi Chiru a acceptat în fals să îl împrumute pe afaceristul elveţian cu suma de 1,5 milioane de euro, iar acesta urma să i-o dea înapoi în mai multe tranşe, ca mita să nu „bată la ochi”.

Versiunea lui Gigi Chiru şi a apropiaţilor lui – deoarece în „afacere” sunt implicate concubina fostului senator, precum şi sora ei – e că elveţianul chiar a luat de la ei 1,5 milioane de euro şi nu i-a mai dat înapoi niciodată.

De unde avea Gigi Chiru 1,5 milioane de euro Despre banii împrumutaţi elveţianului, iubita lui Gigi Chiru spune că nu erau ai ei decât într-o mică măsură: 1,2 milioane de euro erau împrumutaţi de la patronul unui club de noapte din Italia, iar restul de 300.000 de euro, din economiile personale.

La rândul lui, Gigi Chiru spune că el nu era nevoit să treacă suma în declaraţia de avere la capitolul „împrumuturi”, deoarece banii nu erau ai lui, ci ai concubinei, anume Violeta Munteanu.

Timp de 6 ani, ancheta i-a purtat pe procurorii DNA în Elveţia, la afaceristul-denunţător, precum şi în Italia, la patroni de cluburi de noapte, foşti angajatori ai surorilor Munteanu, una dintre ele concubina lui Gigi Chiru”, potrivit sursei citate.

Schemă penală devoalată de un patron italian

„Intenţia procurorilor DNA a fost aceea de a stabili dacă banii au existat sau nu, dacă au făcut obiectul unui împrumut neonorat (caz în care elveţianul era vinovat) sau dimpotrivă, a unui contract fals, iar banii i-a luat Gigi Chiru cu titlul de mită.

Patronul unui club de noapte a recunoscut că iubita lui Gigi Chiru i-a cerut să declare în fals că i-a dat 1,2 milioane de euro, deoarece în România avea nevoie de o justificare pentru această sumă, dar, în fapt, nu i-a dat niciun ban.

„Violeta Munteanu m-a întrebat dacă puteam să declar că i-am împrumutat suma de 1.200.000 de euro. Această persoană mi-a spus că avea nevoie de această declaraţie pentru că în România aveau probleme în a demonstra provenienţa unor sume mari de bani, iar cu declaraţia mea ar fi putut, în parte, justifica provenienţa banilor. (…) În afara de semnarea înscrisului menţionat mai sus, nu a mai existat nimic altceva; în special nu i-am dat femeii nicio sumă de bani”, a spus în anchetă Basile Luigi, fostul angajator al femeii, potrivit aceleiași surse.

Declarațiile venitie pe linia comisiei rogatorii din Italia au forțat mâna procurorilor DNA  de a pune sub acuzare linia de martori presupus mincinoși din dosar, între care se numără și soția fostului senator.

Toți aceștia au susținut că suma uriașă de bani ar fi provenit de la niște cetățeni italieni.

O declarație nuanțată

„Detaliul care a pus capăt anchetei a venit însă chiar de la denunţător, în data de 3 martie 2020.

Omul de afaceri elveţian a dat o nouă declaraţie, în care a susţinut că el doar a semnat acel contract de împrumut intre Gigi Chiru şi Eolica Dobrogea, în care era menţionat că Chiru împrumută Eolica cu 1,5 milioane de euro.

Detaliul pe care nu l-a ştiut când a semnat este că în contract era menţionat că Chiru deja dăduse acei bani în cash, spun avocaţii elveţianului.

Astfel, procurorii DNA au realizat că acuzaţiile de luare de mită faţă de Gigi Chiru nu mai stau în picioare ci, cel mult, unele de înşelăciune, însă pentru aceată din urmă faptă termenul de prescriere a trecut deja”, mai arată Adevărul.

Pe rolul Tribunalului Constanța se află în prezent înregistrate două plângeri împotriva ordonanței procurorului DNA de clasare a dosarului.

Una îl are drept protagonist pe Corneliu Dică, și el cercetat de-a lungul timpului în acest dosar.

Dică Corneliu, omul de afaceri român implicat în acest dosar, este fost director de marketing în cadrul Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa și administrator în anul 2010 al firmei Eolica Dobrogea SRL.

El era co-asociat în societate alături de firma EolicaDobrogea AG(din Elveția) iar Eolica Dobrogea SRL avea sarcina de a se ocupa cu planificarea şi obţinerea autorizaţiilor de construcţie a unor parcuri eoliene în Dobrogea, care apoi urmau să fie vândute gigantului spaniol din domeniu eolian, Iberdola.

Dică Corneliu, prin calitatea pe care o avea la Eolica Dobrogea, ar fi fost cel care i-ar fi explciat afaceristului străin că pentru asigurarea protecției juridice a grupului de firme Eolica Dobrogea, în litigiile existente cu concurența, respectiv cu grupul CEZ România, ar fi nevoie de efectuarea unor plăți ilegale, care nu puteau fi făcute publice.

Astfel au fost încheiate două contracte, care însă nu au fost aprobate de partenerul străin al lui Dică Corneliu, prin care urmau să fie disimulate două astfel de solicitări de bani necuveniți, ceea ce a și iscat o ceartă între cei doi afaceriști.

Urmare neînțelegerilor Dică Corneliu ar fi încheiat un contract de cesiune de creanță cu fostul senator Chiru iar pe parcursul anchetei fostul demnitar a declarat că a primit de la Dică 300.000 euro și că a acceptat totodată reînnoirea promisiunii de a primi diferența de 1.200.000 euro, în baza contractului de împrumut, încheiat în 19 august 2010, cu partenerul străin, pînă în 31.12.2012.

Obligațiile izvorâte din acest contract fictiv ar fi fost garantate prin instituirea în favoarea „creditorului” Chiru Gigi Christian a unui drept de gaj asupra a 5% din părțile sociale ale Eolica Dobrogea, un document care însă nu a fost semnat și legalizat notarial, deoarece Dică Corneliu și Gigi Chiru nu erau în poziția de a putea face asta.

Acest plan ar fi fost conceput de omul de afaceri Dică Corneliu, susțin procurorii, care cer acum clasarea dosarului și în cazul său din lipsă de probe.

A doua verificare a judecătorilor

Tribunalul Constanța va lua n discuție, în 6 octombrie una dintre plângerile depuse împotriva noii ordonanțe de clasare dată magistratul DNA în acest dosar.


 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.