Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Până la urmă s-a aflat: Cum a calculat, cu adevărat, INS creșterea economică de 5,7%

pixabay.com
diverse, trend, economie

Institutul Naţional de Statistică (INS) a calculat PIB-ul pe trimestrul I exclusiv prin metoda de producţie, aceasta neincluzând date şi informaţii cu privire la investiţii, consum final şi export net, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.

Pentru trimestrul I al anului 2017, s-au prezentat doar datele semnal disponibile în această etapă, reprezentând evoluţia lunară şi la nivel de trimestru (dinamică). Se precizează că aceste date sunt determinate exclusiv prin metoda de producţie, singura aplicabilă, potrivit standardelor UE în această etapă. Este de la sine înţeles că, prin această metodă nu se cuprind date şi informaţii cu privire la investiţii, consum final, export net, acestea făcând obiectul etapei provizoriu I şi a celorlalte etape succesive, urmând a fi prezentate cu prilejul comunicatului asupra evoluţiei PIB provizoriu I la termenul de 7 iunie a.c.', se arată în document.

Citește și: Produsele cu conținut mare de zahăr ar putea fi supra-taxate

Reprezentanţii INS au avut miercuri, o întâlnire cu membrii Comisiei de buget-finanţe din Senat.

'Cu acest prilej, preşedintele INS a argumentat consistenţa şi validitatea datelor elaborate de INS pentru trimestrul I ca date semnal (primele estimări), precum şi faptul că aceste date au fost transmise şi integrate de Eurostat în agregatele europene. Preşedintele INS a folosit totodată acest prilej pentru a face cunoscut faptul că:' în conformitate cu Legea statisticii Europene, Regulamentul (CE) nr.223/2009 cu modificările şi completările ulterioare, Regulamentul 2015/759 al Parlamentului European şi al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) 223/2009) şi Legea nr. 226/2009 privind organizarea şi funcţionării statisticii oficiale din România cu modificările şi completările ulterioare, statistica românească precum şi statisticile tuturor statelor membre şi a Comisiei (Eurostat) funcţionează sub imperativul 'independenţei profesionale'. Potrivit acestuia 'statisticile trebuie să fie elaborate, produse şi difuzate în mod independent în special în ceea ce priveşte alegerea tehnicilor, definiţiilor, metodologiilor şi surselor care urmează să fie utilizate precum şi în ceea ce priveşte termenele şi conţinutul tuturor formelor de difuzare, iar îndeplinirea respectivelor sarcini se desfăşoară fără nicio presiune din partea unor grupuri politice sau de interese sau din partea Uniunii sau a autorităţilor naţionale', se arată în document.

Citește și: Își va recupera nasul și gura grație unei operații care va utiliza tehnologia 3D

Institutul reaminteşte că a difuzat, conform calendarului comunicatelor de presă, la data de 16 mai, comunicatul privind 'Produsul intern brut-estimări semnal trimestrul I 2017'. Potrivit comunicatului, produsul intern brut a înregistrat în trimestrul I 2017 faţă de acelaşi trimestru din 2016 o creştere de 5,7% pe seria brută şi 5,6% pe seria ajustată sezonier.

Comparativ cu trimestrul IV 2016, creşterea PIB a fost de 1,7%, date ajustate sezonier.

Citește și: Amazon rambursează 70 de milioane de dolari: Erau cumpărături făcute de copii

'Rezultatele înregistrate în privinţa creşterii PIB au fost comentate în mass media în mod diferenţiat: 'pe de o parte ca neaşteptat de mari, umflate şi chiar falsificate', iar, pe de altă parte, ca 'nereprezentând o surpriză pentru cei atenţi la realitatea economică'. Prima aserţiune (cea pesimistă) se bazează, în general, pe evaluări şi tendinţe presupuse, după evoluţiile înregistrate în trimestrele anterioare ale anului 2016, cea de-a doua (pozitivă), după nivelul indicatorilor difuzaţi prin comunicatele de presă ale INS cu privire la evoluţiile înregistrate la principalii indicatori sectoriali în cele trei luni ale trimestrului', informează INS.

Citește și: Pe modelul STRALETEI Alexandra, fiică de polițist, acum o ELEVĂ de 18 ani si-a scos la licitatie virginitatea / FOTO .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.