Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Până și Germania `recunoaște` că scutul de la Deveselu este inutil în fața rachetelor rusești: Berlinul vrea să cumpere un nou sistem de apărare antirachetă

Wikipedia
iskander

Berlinul ia în considerare cumpărarea unui sistem de apărare antirachetă din Israel sau Statele Unite, pentru a se apăra împotriva ameninţărilor, inclusiv de rachetele ruseşti Iskander din Kaliningrad, a informat sâmbătă săptămânalul german Welt am Sonntag, citat de Reuters.

Rachetele Iskander pot ajunge în aproape toată Europa de Vest şi nu există niciun scut antirachetă care să protejeze împotriva acestei ameninţări, a declarat şeful german al Apărării, Eberhard Zorn, pentru Welt am Sonntag, într-un interviu publicat sâmbătă, scrie news.ro.

"Israelienii şi americanii deţin astfel de sisteme. Pe care îl preferăm? Vom reuşi să stabilim un sistem general (de apărare antirachetă) în NATO? Acestea sunt întrebările la care trebuie să răspundem acum", a spus Zorn.

El nu a specificat numele sistemelor, dar s-a referit cel mai probabil la Arrow 3, construit de Israel Aerospace Industries (IAI), şi la sistemul american THAAD, produs de Raytheon.

Rusia a declarat în 2018 că a desfăşurat rachete Iskander în exclava sa din Kaliningrad, o porţiune deţinută de Rusia blocată între Polonia şi Lituania.

Iskander, un sistem mobil de rachete balistice, a înlocuit racheta sovietică Scud, iar cele două rachete ghidate ale sale pot transporta focoase convenţionale sau nucleare.

Într-un discurs de referinţă susţinut la câteva zile după invazia Rusiei în Ucraina din 24 februarie, cancelarul german, Olaf Scholz, a declarat că Berlinul îşi va mări cheltuielile pentru apărare la peste 2% din producţia sa economică, prin investiţii în armată de 100 de miliarde de euro.

Zorn aparţine unui grup de oficiali de rang înalt care se consultă cu Scholz despre cum să cheltuie aceşti bani.

”Până acum, un singur lucru este clar: nu avem nici timpul şi nici banii să dezvoltăm singuri aceste sisteme (de apărare antirachetă), deoarece se ştie că ameninţarea cu rachete există deja”, a spus Zorn.

Referindu-se la lipsa din Germania a unui sistem de apărare antirachetă cu rază scurtă de acţiune, care să poate fi folosit pentru a proteja trupele aflate în mişcare sau sub ameninţare în timpul desfăşurării, el a spus că Berlinul a început să analizeze achiziţionarea unor astfel de sisteme şi că acum trebuie să ia o decizie.

Dincolo de aceasta, Bundeswehr va trebui să investească 20 de miliarde de euro până în 2032 pentru a-şi umple depozitele de muniţie, a adăugat Zorn.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.