Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Până și Iranul pune la îndoială numărul morților din China: Realitatea nu corespunde informaţiilor publicate

www.time.com
Coronavirus in Iran

Responsabili iranieni pun la îndoială în mod deschis fiabilitatea cifrelor publicate de China, pe care le consideră subestimate, a raportat marţi agenţia oficială iraniană IRNA, informează AFP.

"După propagarea coronavirusului (în lumea întreagă), a devenit evident că realitatea nu corespunde informaţiilor publicate de China", notează IRNA, citând-o pe Minou Mohraz, o responsabilă a Ministerului Sănătăţii iranian şi membră a Comitetului Naţional de Luptă împotriva noului tip de coronavirus. "Nu putem avea încredere în cifrele lor", a adăugat Mohraz, scrie agerpres.ro.

Citește și: Premierul Ludovic Orban, reacție pentru Bugetul.ro: ‘Analizăm’

Un alt expert membru al aceluiaşi comitet, Hamid Souri, medic epidemiolog, estimează, pe baza numărului de morţi din lume şi a vitezei de propagare a virusului, că cifrele chineze sunt "departe de adevăr", notează IRNA. Iar, potrivit lui Souri, "datele falsificate duc la luarea de decizii proaste".

Publicarea acestor afirmaţii survine în condiţiile în care purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian al Sănătăţii, Kianouche Jahanpour, a fost constrâns să revină asupra afirmaţiilor sale prin care a calificat cifrele chineze drept "o glumă de prost gust" care au făcut ca autorităţile sanitare iraniene să estimeze greşit pericolul pe care îl reprezintă COVID-19.

Citește și: Anunț important al Monicăi Anisie! Când ar putea avea loc Bacalaureatul și evaluarea națională

Jahanpour a fost criticat în Iran pentru aceste afirmaţii de natură să irite Beijingul, partener vital pentru economia iraniană afectată de sancţiunile americane.

"Susţinerea acordată de China Iranului în acest vremuri este de neuitat", a notat Jahanpour pe Twitter după ce a fost somat de ambasadorul Chinei în Iran, Chang Hua, "să respecte realitatea şi marile eforturi ale poporului chinez".

Citește și: Noi decese ale unor persoane confirmate cu coronavirus, anunțate azi! Una dintre persoane nu suferea de altă afecțiune

Iranul este de departe ţara cea mai afectată de pandemia de COVID-19 din Orientul Mijlociu. Până la ora actuală, boala a cauzat, potrivit cifrelor oficiale, aproape 3.900 de morţi în Iran.

Unele ţări estimează că această cifră este mult subestimată. În special SUA i-au reproşat Teheranului că maschează cifrele reale şi a făcut acelaşi reproş Beijingului.

Citește și: Curs BNR, 7 aprilie 2020. Creștere de ultim moment a euro! A trecut pragul de 4,83 de lei .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.