Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pandemia de COVID-19 a dat peste cap calendarul marilor premii literare din Franţa

cariereonline.ro
premiul goncourt

După prestigiosul premiu Goncourt, a cărui atribuire a fost amânată în acest an până la redeschiderea librăriilor franceze, organizatorii celorlalte mari trofee literare din Franţa au ales să îşi modifice agenda şi calendarul de activităţi în urma noilor restricţii adoptate în această ţară din cauza pandemiei de COVID-19, potrivit unui articol publicat joi seară pe site-ul livreshebdo.fr.

Astfel, Marele premiu pentru roman al Academiei Franceze, care trebuia să fie atribuit joi seară, va fi amânat pentru o dată ulterioară. "Cu regret, vă anunţăm că, în virtutea celor mai recente măsuri sanitare anunţate, decernarea premiului la categoria 'roman' a fost anulată", a anunţat Academia Franceză, potrivit AGERPRES.

Citește și: Ludovic Orban, mesaj îngrijorător pentru români: ‘Ne confruntăm cu o creştere a numărului de cazuri, nu o negăm’

Laureatul acestui trofeu trebuia să fie dezvăluit joi, 29 octombrie, şi să deschidă astfel calendarul marilor premii literare franceze. Însă calendarul actualului sezon literar din Franţa a fost destul de bulversat după anunţul despre închiderea librăriilor făcut de Emmanuel Macron miercuri seară. Joi dimineaţă, Academia Goncourt a condiţionat dezvăluirea laureatului său din 2020, programată iniţial pe 10 noiembrie, de stabilirea datei la care librăriile vor putea să se redeschidă în Franţa.

Din acelaşi motiv, juriul care atribuie premiul Renaudot "va face publice în curând ultimele sale selecţii şi va anunţa câştigătorii premiilor la categoriile 'roman', 'eseu' şi 'carte de buzunar' pentru anul 2020 odată cu redeschiderea librăriilor franceze, a anunţat Georges-Olivier Chateaureynaud, secretarul-general al juriului. Finaliştii premiului Renaudot din acest an ar fi trebuit să fie anunţaţi pe 5 noiembrie, iar înmânarea premiului era programată la restaurantul Drouant din Paris, pe 10 noiembrie.

După ce a anulat anunţul prin care urma să dezvăluie romanele incluse în a doua sa selecţie, juriul premiului Interallie a confirmat că va publica numele finaliştilor pe 12 noiembrie. În schimb, anunţul laureatului din 2020 va depinde, la fel ca pentru Goncourt şi Renaudot, de redeschiderea librăriilor franceze. "Nu vom decerna premiul decât dacă librăriile vor fi deschise", a precizat juriul Interallie, care doreşte astfel "să se alinieze cu marile premii decernate în sezonul de toamnă".

Aceeaşi decizie a fost luată şi de juriul care atribuie premiul Wepler: "În absenţa librarilor, nu pot exista celebrări autentice pentru laureaţii premiilor literare. Premiul Wepler Fondation La Poste, atribuit de noul său juriu din 2020, şi-a făcut alegerea ieri (miercuri, n.r.), de care suntem deosebit de mândri, şi a decis să amâne sine die proclamarea sa".

Citește și: FOTO Clotilde Armand, destăinuire după prima zi de lucru la Primăria Sectorului 1: Am găsit un distrugător de hârtie și un baston de polițist local

Alte strategii pentru premiile Femina şi Medicis

Juriul Femina, convins că "premiile literare contribuie la susţinerea vieţii culturale, librarilor, editorilor, cititorilor şi autorilor grav afectaţi de măsurile de lockdown", a decis să devanseze anunţarea palmaresului premiilor sale din 2020 - pentru roman francez, roman străin şi eseu - de pe 3 pe 2 noiembrie. Premiile Femina din acest an vor fi anunţate luni, 2 noiembrie, la ora 11:30, "într-un spaţiu accesibil pentru presă, ai cărei jurnalişti sunt aşteptaţi într-un număr restrâns". Dacă această soluţie nu va fi posibilă, anunţul va fi făcut printr-un comunicat oficial, iar organizatorii îi vor reuni ulterior, în cadrul unui eveniment festiv, "pe toţi cei care sunt ataşaţi de viaţa literară".

Juriul care atribuie premiul Medicis îşi menţine, a priori, decizia de a acorda acest trofeu pe 6 noiembrie (prin videoconferinţă), în semn de sprijin pentru librării şi edituri, cu condiţia garantării pentru orice librar a unei activităţi de tip "click and collect". "Rămânem, deci, în suspans până la dezvăluirea unor informaţii mai ample de către Guvern, aşteptând ca această condiţie minimală de deschidere a librăriilor, care sunt magazine cu produse de primă necesitate, să fie îndeplinită", au precizat membrii juriului Medicis.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.