Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Panică înainte de Sărbători: a erupt vulcanul Fuego/ Video

vulcan fuego

Erupţia vulcanului Fuego, în Guatemala, a provocat duminică închiderea pentru câteva ore a principalului aeroport al ţării, au anunţat autorităţile care până în prezent nu au dispus evacuarea populaţiei, notează AFP.

Fuego, cu o înălţime de 3.763 de metri şi situat la aproximativ 35 de kilometri de capitala Ciudad de Guatemala, a început sâmbătă seară o noua fază de erupţie, însoţită de explozii, scurgeri de lavă şi nori de cenuşă, a anunţat Institutul naţional de vulcanologie.

Aeroportul internaţional La Aurora din capitala ţării a fost închis "temporar" la orele dimineţii, a indicat Autoritatea aeronautică civilă într-un comunicat, din cauza "prezenţei cenuşii" în apropierea pistei.

El şi-a reluat activităţile trei ore mai târziu, în jurul prânzului (duminică, 18.00 GMT), a declarat directorul Autorităţii, Francis Argueta. "Am decis să reluam operaţiunile, deoarece un vânt de la nord la sud" a împrăştiat cenuşa, a declarat Argueta într-un mesaj video postat pe reţelele sociale.

Închiderea a determinat rerutarea a cel puţin două zboruri care urmau să aterizeze pe La Aurora, unul dinspre Miami (Statele Unite) şi celălalt dinspre Santo Domingo, şi a întârziat decolarea altor avioane, potrivit unor surse din aviaţie.

Pe de altă parte, o autostrada care leagă sudul şi centrul ţării a fost închisă duminică din cauza erupţiei vulcanului Fuego (în spaniolă "Volcán de Fuego", "Vulcanul de Foc"), cel mai activ vulcan din America Centrală.

Erupţia întreţine o "fântână incandescentă" de lavă la peste 300 de metri deasupra craterului şi o coloană de cenuşă care se ridică la mai bine de doi kilometri, potrivit institutului de vulcanologie care a avertizat şi despre noi avalanşe de material arzând.

În satul indigen Alotenango, situat la nouă kilometri est de vulcan, locuitorii au asistat sâmbătă seară la o erupţie bruscă de lavă care a înroşit cerul. "Oamenii sunt obişnuiţi şi văd asta ca pe ceva normal", a declarat pentru AFP Demetrio Pamal, un fermier maya de 28 de ani.

Protecţia civilă nu a ordonat evacuări preventive, dar rămâne vigilentă, a declarat pentru AFP purtătorul său de cuvânt, Rodolfo Garcia.

La 3 iunie 2018, Fuego a provocat o avalanşă de material arzând care a măturat oraşul San Miguel Los Lotes şi a acoperit o parte a unui drum, făcând 215 de morţi şi un număr similar de dispăruţi.

Alţi doi vulcani sunt, de asemenea, activi în Guatemala: Santiaguito (vest) şi Pacaya, la 20 de kilometri sud de capitală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.