Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PANICĂ pe mapamond: Comitetul de urgenţă al OMS a fost convocat joi, cu două săptămâni mai devreme, din cauza noilor tulpini

pandemie

Comitetul de urgenţă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) se va întruni joi, cu două săptămâni mai devreme, pentru a discuta în special despre variantele mult mai contagioase ale noului coronavirus, care îngrijorează autorităţile din întreaga lume, informează France Presse.

Comitetul se întruneşte în mod normal la fiecare trei luni, dar de data aceasta directorul general i-a invitat pe membri cu două săptămâni mai devreme decât calendarul prevăzut, pentru a analiza aspecte ce necesită o dezbatere urgentă. Este vorba de tulpinile recente şi de utilizarea certificatelor de vaccinare şi a testelor pentru călătoriile internaţionale, explică un comunicat al OMS, publicat miercuri seara la Geneva, scrie agerpres.ro.

Citește și: Din brațele lui Liviu Dragnea, azi e șefă sub Guvernul PNL-USR-PLUS-UDMR! ‘E o colegă extrem de muncitoare’

Comitetul de experţi, prezidat de francezul Didier Houssin, se va reuni joi 14 ianuarie, iar recomandările pentru OMS şi ţările membre vor fi publicate la sfârşitul reuniunii, precizează comunicatul.

Acest comitet este cel care, în cadrul celei de-a doua reuniuni a sa, la 30 ianuarie 2020, l-a sfătuit pe directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, să declare o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional, cel mai înalt nivel de alertă în materie de epidemie, în legătură cu noul coronavirus.

Citește și: Marian Godină se revoltă împotriva Guvernului Cîțu: ‘Cu siguranță, polițiștii ar fi cei care l-am merita mult mai mult’

Variantele britanică şi sud-africană ale coronavirusului, deosebit de contagioase, s-au extins în cel puţin cincizeci de ţări, într-o lume afectată de un nou val de contaminări, pe care măsurile de carantină, restricţiile de circulaţie şi campaniile de vaccinare nu reuşesc să le stăvilească.

Potrivit OMS, numărul ţărilor şi teritoriilor în care se găseşte acum varianta identificată iniţial în Marea Britanie este de 50, iar în 20 a fost detectată varianta identificată în Africa de Sud, dar organizaţia consideră că această evaluare este foarte probabil subestimată. Aceste variante pot fi identificate doar prin secvenţierea codului lor genetic, o analiză care nu este posibilă peste tot.

Citește și: Florin Cîţu reacţionează la decizia CCR! Toți pensionarii sunt vizați

O a treia mutaţie, originară din Amazonia braziliană şi a cărei descoperire a fost anunţată duminică de Japonia, este în prezent analizată şi ar putea avea un impact asupra răspunsului imun, potrivit OMS, care evocă în buletinul său săptămânal "o variantă îngrijorătoare".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.