Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Papa a fost ovaţionat într-o uzină din Genova, unde i-a criticat pe speculatori

EPA - AGERPRES
Papa Francisc

Papa Francisc a fost ovaţionat sâmbătă la Genova, într-o oţelărie a grupului italian Ilva, unde a elogiat "demnitatea" furnizată de muncă şi i-a criticat pe "speculatori", protagonişti ai unei economii "fără chipuri", relatează AFP.

Vizibil în largul său într-un hangar imens şi în faţa a mii de muncitori cu căşti de protecţie şi care scandau "Francesco, Francesco!", papa a subliniat că "fără muncă pentru toţi, nu există demnitate pentru toţi". 

Răspunzând întrebărilor a patru persoane, printre care un şef de uzină şi o şomeră, Francisc a elogiat virtutea faptului de "a munci bine, din demnitate şi onoare". 

Deşi munca poate fi dureroasă, în acelaşi timp "pe pământ există puţine bucurii mai mari decât cele trăite muncind", a apreciat Suveranul Pontif. 

"Fără muncă putem supravieţui, dar pentru a trăi avem nevoie de muncă", a spus papa Francisc, estimând că şomajul în rândul tinerilor constituie "o ipotecă pe viitor" şi semn al unei "democraţii în criză". 

Unele locuri de muncă sunt foarte condamnabile, potrivit Suveranului Pontif, în domeniile pornografiei sau al jocurilor de noroc, sau chiar în cadrul firmelor care nu respectă drepturile muncitorilor sau natura. 

El i-a criticat şi pe cei care devin "sclavi" ai muncii lor "cumpărate de companii", o societate "hedonistă" care "vede numai consumul şi nu înţelege valorile muncii şi ale sudorii" sau chiar conceptul de "meritocraţie", care constituie "o legitimare a inegalităţii". 

De asemenea, papa a dorit să facă o distincţie clară între şefii buni de întreprinderi şi speculatori. Pentru papa Francisc "adevăratul şef de întreprindere trebuie să fie înainte de toate un muncitor", alături de salariaţi, cineva "căruia nu-i place să facă concendieri". 

"Cel care se gândeşte să rezolve problemele firmei sale concediind oameni nu este un bun şef. Astăzi îi vinde pe ai săi, mâine îşi va vinde propria demnitate", a spus Suveranul Pontif. 

"O maladie a economiei este transformarea progresivă a antreprenorului în speculator", a subliniat Francisc. "Speculatorul este ca un mercenar, el nu are o întreprindere, îi vede pe muncitori numai ca un mijloc de a face profit", a spus el. 

"Atunci totul se ruinează, economia îşi pierde chipul şi chipurile, este o economie fără chipuri, o economie abstractă", a denunţat papa. 

Puternic îndatorat, grupul Ilva a fost plasat sub tutela statului italian la începutul lui 2015, apoi naţionalizat. Statul italian intenţionează să vândă grupul liderului mondial al oţelului ArcelorMittal, condus de multimiliardarul indian Lakshmi Mittal.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.