Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Papa a încheiat Jubileul Extraordinar al Milostivirii

dailymail.co.uk
papa francisc

Papa Francisc a încheiat, duminică, Jubileul Extraordinar al Milostivirii şi a închis Poarta Sfântă a Bazilicii Sf. Petru din Roma, pe care a deschis-o la debutul manifestărilor, în urmă cu un an. În cadrul ceremoniei din Cetatea Vaticanului, Papa s-a rugat, cu mâna pe crucifix, înainte de a ţine Liturghia în aer liber, în faţa a circa 70.000 de credincioşi şi a tuturor cardinalilor săi, informează AFP, potrivit Agerpres.

Jubileul Milostivirii sau Anul Sfânt, unul dintre cele mai importante evenimente ale pontificatului papei Francisc, este o iniţiativă ce poartă marca acestuia şi a voinţei sale de deschidere a Bisericii Catolice. 

''Cerem harul de a nu închide niciodată uşile în faţa reconcilierii şi iertării şi de a şti să învingem răul şi diferenţele", a spus Papa Francisc în predica sa, adăugând că toţi credincioşii trebuie să ofere ''o şansă celorlalţi''. 

Uşa Sfântă a fost deschisă la data de 8 decembrie 2015, în prezenţa fostului papă, Benedict al XVI-lea, un eveniment ce a constituit o premieră în istoria Bisericii când doi doi papi lansează un jubileu. Fostul papă a fost, însă, absent la evenimentul de duminică, precizează sursa citată. 

Potrivit tradiţiei Bisericii ce datează din Evul Mediu, trecerea printr-o astfel de poartă le permite să primească "indulgenţa plenară" pentru iertarea păcatelor. 

Fapt inedit, pontiful argentin a încurajat deschiderea a mii de uşi sfinte din lume, făcând el însuşi un astfel de gest, la 29 noiembrie 2015, la Poarta Sfântă a Milostivirii de la catedrala din Bangui, în contextul călătoriei apostolice în Republica Centrafricană. La 18 decembrie, papa a inovat din nou, prin deschiderea unei "porţi a milostivirii", într-un centru pentru persoanele fără adăpost din Roma. 

El a săvârşit astfel "fapte de milostivire", o dată pe lună, în mod personal, şi a repetat de-a lungul anului că oamenii trebuie să deschidă ''porţile inimii'' şi să-şi dovedească ''sensibilitatea'', făcând referire în special la migranţi. "Cu toţii suntem migranţi!", a declarat Papa pe insula greacă Lesbos. Suveranul pontif a adus la bordul avionului papal trei familii musulmane siriene, iar în martie, a spălat picioarele a unsprezece migranţi creştini, musulmani şi hinduşi. 

Peste 20 de milioane de credincioşi au sosit la Roma special pentru Jubileul Extraordinar al Milostivirii, potrivit estimărilor Vaticanului, un număr mai mic decât la evenimentul precedent din 2000 - Jubileu ordinar, convocat de papa Ioan Paul al II-lea - care a atras circa 30 de milioane de vizitatori, menţionează AFP. 

Cel care a instituit tradiţia jubileelor la Roma a fost papa Bonifaciu al VIII-lea, în anul 1300. El a prevăzut un jubileu la fiecare secol. Dar începând din 1475, pentru a permite tuturor generaţiilor să trăiască cel puţin un An Sfânt, a fost reţinută o perioadă de 25 de ani. 

Un jubileu extraordinar este convocat, în schimb, dintr-un motiv special: de data aceasta a fost vorba de cea de-a 50-a aniversare a Consiliului Vatican II. Până acum, au avut loc 25 de Ani Sfinţi ordinari, la care papa Pius al XI-lea şi Ioan Paul al II-lea au adăugat Ani Sfinţi extraordinari, celebraţi în 1933 şi 1983. 

Cu ocazia celei de-a doua aniversări a alegerii sale în scaunul pontifical, la 11 martie 2015, papa Francisc a anunţat un An sfânt extraordinar al Milostivirii, între 8 decembrie 2015, de 'Neprihănita Zămislire', şi 20 noiembrie 2016, când se sărbătoreşte Regele Cristos. Inaugurarea a marcat totodată încheierea Conciliului Vatican II, din 1965, care a schimbat şi a deschis Biserica spre modernitate. 

Papa Francisc s-a lansat, de la începerea pontificatului său în 2013, într-o muncă de reformare a Bisericii. 

Milostivirea ? care înseamnă voinţa lui Dumnezeu de a-i izbăvi pe cei care se pocăiesc şi a le permite o reînnoire ? se află în centrul învăţăturii papei. Lumea are nevoie să descopere că Dumnezeu este Tatăl şi că cruzimea şi condamnarea nu duc nicăieri, după cum reamintea pontiful argentinian.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.