Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Papa a prezidat slujba din Vinerea Mare înaintea procesiunii de la Colosseum

vatican.va
papa francisc

Papa Francisc a prezidat slujba din Vinerea Mare în bazilica Sfantul Petru, înaintea procesiunii ''Via Crucis'', care are loc în timpul serii la Colosseumul din Roma, cu prilejul celei mai triste zile din calendarul creştin, care marchează răstignirea lui Iisus, informează Reuters.

Duminică va fi sărbătorit Paştele, cea mai importată şi festivă dată din calendarul liturgic al Bisericii, marcând, potrivit tradiţiei creştine, învierea lui Iisus

Papa Francisc va prezida sâmbătă Vigilia Pascală, iar duminică va oficia liturghia de Paşte şi va citit tradiţionalul mesaj şi binecuvântare ''Urbi et Orbi'' de la balconul central al pieţei Sfântul Petru.

Suveranul pontif, care se confruntă cu probleme de mobilitate şi respiratorii, a părut într-o formă bună săptămâna aceasta şi a sosit la bazilica Sfântul Petru într-un scaun cu rotile pentru a se alătura cardinalilor şi episcopilor la slujba comemorării Patimilor Domnului din Vinerea Mare.

În anii anteriori, papa Francisc se prosterna pe podeaua din marmură a bazilicii, dar condiţia sa fizică nu-i mai permite să facă acest gest. În schimb, s-a rugat în tăcere din scaunul său cu rotile în faţa altarului.

Slujba Patimilor Domnului include recitarea unor psalmi în latină care rememorează evenimentele de la arestarea lui Iisus până la punerea Sa în mormânt şi e una dintre puţinele slujbe în timpul căreia papa nu citeşte o predică, care este rostită de predicatorul casei pontificale.

În seara zilei de vineri, papa Francisc prezidează procesiunea ''Via Crucis'' la Colosseum, în timpul căreia participanţii merg în jurul arenei romane antice purtând o cruce şi recreând ultimele ore din viaţa lui Iisus. În timpul procesiunii, participanţii se opresc pentru a se ruga şi a asculta meditaţii.

Papa Francisc a scris personal meditaţiile din acest an, o premieră în cei 11 ani de pontificat. Includ rugăciuni pentru umilinţă şi iertare ca răspuns la acte ale răului, precum şi rugăciuni pentru creştinii persecutaţi şi victime ale războiului.

Papa Francisc, care a militat ca Biserica să devină mai puţin dominată de bărbaţi, a lăudat femeile care l-au ajutat pe Iisus în timp ce-şi ducea crucea şi a pledat pentru ''acele (femei) care în zilele noastre sunt exploatate şi îndură nedreptăţi şi umilinţe''.

Într-un nou gest care pune accentul pe femei, papa Francisc a îndeplinit joi ritualul spălării picioarelor, care reaminteşte de gestul de smerenie al lui Iisus faţă de apostolii săi la Cina cea de Taină, într-o închisoare pentru femei din Roma.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.