Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Papa Francisc a cerut încetarea violenţelor în cadrul unei slujbe oficiate pe un stadion de fotbal din Canada

AFP
Papa Francisc

Papa Francisc a oficiat o slujbă în faţa a zeci de mii de credincioşi reuniţi pe un stadion de fotbal din Edmonton, marţi, în cadrul vizitei sale oficiale în Canada, pe care suveranul pontif o întreprinde cu scopul de a repara relaţiile Vaticanului cu populaţiile indigene din această ţară în urma dezvăluirilor despre abuzurile comise de reprezentanţi ai Bisericii Catolice, informează DPA.

Aproximativ 50.000 de persoane au asistat la acea slujbă pe Commonwealth Stadium din Edmonton, un stadion care are o capacitate de 65.000 de locuri, potrivit Agerpres.

În predica lui, papa Francisc a lansat un apel pentru schimbare şi pentru "un viitor în care istoria violenţei şi a marginalizării suferite de fraţii şi surorile noastre din comunităţile indigene să nu mai fie repetat niciodată".

Declaraţia sa a fost făcută la o zi după ce le-a cerut iertare comunităţilor indigene din Canada - Primele Naţiuni, Metişi şi Inuiţi - pentru crimele comise asupra copiilor lor de-a lungul mai multor decenii într-o reţea de şcoli şi internate conduse de Biserica Catolică.

Acea reţea de şcoli, creată de statul canadian şi condusă de biserică, a vizat adaptarea şi convertirea copiilor indigeni la societatea creştină. Realitatea cu care s-au confruntat acei copii a fost una marcată de violenţe, abuzuri sexuale, înfometare şi boli. Sute de copii indigeni au murit în cadrul acestor instituţii.

Începând din anii 1880, aproximativ 150.000 de copii indigeni au fost preluaţi din rândul familiilor lor şi plasaţi în şcoli cu internate, iar ultima instituţie de acest tip a fost închisă abia în anul 1996.

Descoperirea a sute de morminte nemarcate în perimetrele şcolilor catolice în luna mai 2021 a generat un scandal de amploare internaţională - deşi dispariţia copiilor indigeni reprezintă un subiect care a fost discutat în Canada de mai mulţi ani.

În 2015, o comisie creată de Guvernul canadian a descris crimele comise de angajaţii şcolilor catolice drept "un genocid cultural". Supravieţuitorii cer acum despăgubiri de la Biserica Catolică, precum şi acces la arhivele sale, unde sunt păstrate documentele asociate cu astfel de instituţii.

În a doua parte a zilei de marţi, papa Francisc a călătorit spre Lacul Sainte Anne, situat la vest de Edmonton. Numit după Sfânta Ana - bunica lui Iisus -, lacul reprezintă un important loc de pelerinaj pentru catolicii din Statele Unite şi Canada şi pentru populaţiile indigene. Bunicii ocupă un loc special în cultura comunităţilor indigene din America de Nord. Papa Francisc a lăudat marţi tradiţia indigenilor de a arăta un mare respect faţă de seniori şi de a învăţa de la ei, spunând că învăţămintele lor nu trebuie pierdute în "ceaţa uitării" care domneşte în societatea modernă, potrivit Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.