DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Papa Francisc a zis că e prea bolnav ca să viziteze Ucraina sau Moscova, dar a plecat în Kazahstan, unde s-ar putea întâlni cu Xi Jinping

AFP
Papa Francisc

Marți, 13 septembrie 2022, la ora 7.36, papa Francisc a plecat cu avionul de la Roma cu direcția Nur-Sultan, capitala Kazahstanului, pentru o călătorie apostolică de trei zile sub motto-ul ”Mesageri de pace și de unitate”. A doua zi, Înălțarea Sfintei Cruci, papa celebrează Sfânta Liturghie cu credincioșii Bisericii catolice din țara asiatică.

”Mesageri de pace și de unitate” este motto-ul călătoriei apostolice pe care papa Francisc o efectuează în Kazahstan în zilele 13-15 septembrie 2022, cu ocazia celui de-al VII-lea Congres mondial al religiilor organizat de autoritățile țării asiatice, scrie vaticannews.va.

Aeronava oficială a decolat de pe aeroportul Roma-Fiumicino marți la ora 7.36 de minute, cu o ușoară întârziere față de orarul programat, iar sosirea papei în capitala kazahă, Nur-Sultan (Astana, după denumirea precedentă), este prevăzută pentru ora locală 17.45. Potrivit obiceiului său, pontiful a mers cu o zi înainte să se roage la icoana Fecioarei Maria din bazilica ”Santa Maria Maggiore” și să-i încredințeze speranțele acestei călătorii. Iar la rugăciunea ”Îngerul Domnului” de duminică, 11 septembrie, papa a spus că această călătorie reprezintă ”o ocazie de a întâlni numeroși reprezentanți religioși și de a dialoga ca frații, însuflețiți de dorința comună de pace, o pace de care omenirea de astăzi este însetată”. Mulțumind autorităților și organizatorilor pentru munca depusă în vederea acestei vizite, papa a cerut tuturor să însoțească cu rugăciunea acest ”pelerinaj de dialog și de pace”.

Programul călătoriei apostolice în Kazahstan

Mai multe momente de dialog, rugăciune și fraternitate marchează agenda celor trei zile pe care pontiful de origine argentiniană le petrece în capitala Kazahstanului, Nur-Sultan. După șase ore de călătorie cu avionul, papa ajunge marți, 13 septembrie, la ora 17.45, iar după ceremonia de bun venit, efectuează o vizită de curtoazie la președintele kazah, Kassim-Jomart Tokayev, și are o întâlnire cu autoritățile și cu membrii societății civile și ai Corpului Diplomatic, cărora le adresează primul discurs al călătoriei.

Agenda publică de miercuri, 14 septembrie, începe cu un moment de rugăciune în tăcere, organizat la Palatul Păcii și Reconcilierii, alături de liderii religiilor care participă la al VII-lea Congres al religiilor și al tradițiilor religioase. Succesiv, la adunarea plenară de deschidere a manifestării, papa prezintă al doilea discurs al călătoriei. După-amiaza de miercuri este dedicată comunității catolice din Kazahstan, care numără aproximativ 120.000 de credincioși. O parte dintre aceștia au anunțat participarea, în sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, la Sfânta Liturghie pe care papa o prezidează în aer liber, la Palatul Expozițiilor din Nur-Sultan.

Joi, 15 septembrie, papa are o întâlnire privată cu confrații iezuiți din Societatea lui Isus, după care merge în catedrala catolică pentru o întâlnire cu episcopii, preoții, diaconii, persoanele consacrate, seminariștii și lucrătorii pastorali din Kazahstan. Ultimul discurs al papei în Kazahstan este prezentat la Palatul Păcii și Reconcilierii cu ocazia Declarației finale a participanților la Congresul mondial al religiilor și al tradițiilor religioase. În aceeași zi, la ora locală 16.45, papa Francisc se întoarce la Roma, unde sosirea este prevăzută pentru ora 20.15.

Alături de urmași ai mărturisitorilor credinței din secolul XX

De evidențiat că la Sfânta Liturghie din 14 septembrie, prezidată de papa Francisc la Palatul EXPO din Nur-Sultan, printre miile de credincioși care și-au anunțat participarea se numără și creștinii descendenți ai celor prigoniți de regimul sovietic și care și-au sfârșit zilele în gulagurile staliniste. Paginile de suferință ale comunității catolice stau și la baza actualei catedrale, dedicată Fecioarei Maria, Maica Veșnicului Ajutor (”Mater Perpetui Succursus”), din capitala Nur-Sultan. Mai mulți locuitori din Belarus, din regiunea Volga și din alte regiuni din fosta Uniune Sovietică a fost deportați în anii ’30 ai secolului trecut în Kazahstan. Pentru a scăpa de controlul regimului, credincioșii se adunau în clandestinitate și au au consacrat o casă de rugăciune la periferia orașului în cinstea îndrăgitei icoane bizantine a Fecioarei Maria. După proclamarea independenței, guvernul din Kazahstan a autorizat construcția catedralei dedicată Maicii Veșnicului Ajutor, în care s-a rugat și Ioan Paul al II-lea în anul 2001.

Despre posibilitatea unor întâlniri bilaterale

Cât privește posibilitatea unor întâlniri bilaterale între papa Francisc și alți lideri prezenți în aceste zile la Nur-Sultan, directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun, Matteo Bruni, a spus zilele trecute că, pentru moment, nu este nimic stabilit: ”este necesar încă a analiza timpii și modalitățile”. Referitor la absența, anunțată din timp, a patriarhului Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse și la o ipotetică întâlnire bilaterală cu președintele Chinei, Xi Jinping – invitat de președintele Tokayev pentru o vizită de stat în Kazahstan în aceleași zile ale Congresului – Matteo Bruni a spus doar că Sfântul Scaun a luat act de faptul că autoritățile țării gazdă au anunțat pentru 14 septembrie prezența lui Jinping la Nur-Sultan și că, în această privință, nu sunt stabilite până acum momente la care este prevăzută participarea Suveranului Pontif.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.