Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Papa Francisc acuză direct Rusia: Cucerirea armată, expansionismul şi imperialismul nu au nimic de-a face cu împărăţia pe care a proclamat-o Iisus

AFP
Papa Francisc

Papa Francisc a acuzat în mod implicit Rusia, joi, de ”cucerire armată, expansionism şi imperialism” în Ucraina, numind conflictul un ”război de agresiune crud şi fără sens”, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Papa a afirmat în cadrul unei întrevederi cu o delegaţie de lideri ortodocşi ai Patriarhiei Ecumenice din Istanbul, că războiul i-a adus pe creştini unii împotriva altora.

Atât Rusia, cât şi Ucraina sunt ţări cu o religie predominant creştin-ortodoxă, dar există o influenţă minoritate catolică de rit bizantin în Ucraina, care este loială papei.

Ramurile orientale şi vestice ale creştinismului s-au separat odată cu Marea Schismă din 1054.

”Reconcilierea între creştinii separaţi, ca mijloc de a contribui la pacea dintre popoarele aflate în conflict, este o consideraţie extrem de oportună în aceste zile, deoarece lumea noastră este perturbată de un război de agresiune crud şi lipsit de sens în care mulţi, mulţi creştini se luptă între ei, ” a subliniat liderul Bisericii Catolice.

De asemenea, ”cucerirea armată, expansionismul şi imperialismul nu au nimic de-a face cu împărăţia pe care a proclamat-o Iisus”, le-a mai spus oapa Francisc vizitatorilor săi ortodocşi, într-o referire clară la Rusia.

Aceasta a fost a doua zi consecutivă în care Papa a vorbit despre conflictul din Ucraina. Miercuri, el a condamnat bombardamentul asupra unui centru comercial aglomerat din oraşul Kremenciuk, pe care l-a numit ca fiind cel mai recent dintr-un şir de ”atacuri barbare” împotriva Ucrainei.

Războiul din Ucraina a provocat diviziuni profunde în rândul creştinilor ortodocşi la nivel mondial. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Chiril, şi-a oferit binecuvântarea completă invaziei Moscovei în Ucraina încă de la bun început.

Poziţia sa a divizat Biserica Ortodoxă din întreaga lume şi a declanşat o rebeliune internă care a dus la întreruperea legăturilor dintre unele Biserici Ortodoxe locale, cândva legate de Biserica Ortodoxă Rusă.

Într-un interviu publicat luna trecută într-un cotidian italian, Papa Francisc a precizat că patriarhul Chiril ”nu poate deveni băiatul de altar al lui Putin”.

Papa Francis ar fi trebuit să aibă o întrevedere cu liderul Bisericii Ortodoxe Ruse pe 14 iunie, la Ierusalim, dar planul a fost anulat în aprilie la sfatul diplomaţilor Vaticanului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.