Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Papa Francisc îi critică pe dictatori: 'Deplâng viziunile despotice, imperialiste, naţionaliste şi populiste!'

Vatican News
Papa Francisc

Papa Francisc a denunţat vineri logica "blocurilor opuse" între Est şi Vest, în special în contextul invaziei ruse din Ucraina, în a doua zi a unei vizite inedite în Bahrain, relatează AFP, informează Agerpres. În vârstă de 85 de ani, Papa Francisc a deplâns - fără să nominalizeze un lider anume - "viziunile despotice, imperialiste, naţionaliste şi populiste", spunând că, "într-o lume globalizată, doar vâslind împreună putem avansa".

Suveranul Pontif, primul papă care vizitează acest regat din Golf majoritar musulman, a insistat asupra "unităţii" şi "dialogului" cu ocazia unui summit interconfesional la Awali, în centrul Bahrainului.

"Cei puternici se concentrează într-o luptă dură pentru interese partizane, scoţând la suprafaţă limbaje învechite, redesenând zone de influenţă şi blocuri opuse", şi-a exprimat regretul papa argentinian în faţa a peste o mie de responsabili politici şi religioşi.

În opinia sa, această logică se exprimă în primul rând printr-o opoziţie între Orient şi Occident, care "seamănă tot mai mult cu două mări opuse", o aluzie la conflictul din Ucraina, declanşat de Rusia la sfârşitul lunii februarie şi denunţat de atunci permanent de papa Francisc.

"În mijlocul intonaţiilor acuzatoare, ameninţărilor şi condamnărilor, suntem în continuare în pragul unui echilibru fragil şi nu vrem să ne scufundăm", a atras el atenţia.

"În grădina umanităţii, în loc să avem grijă de ansamblu, ne jucăm cu focul cu rachete şi bombe, cu arme care provoacă lacrimi şi morţi", a adăugat papa Francisc, care a denunţat mereu recursul la forţă şi la ameninţarea nucleară vehiculată de Moscova.

 

În marja discursului, cardinalul Pietro Parolin, numărul doi de la Sfântul Scaun, care s-a întâlnit în septembrie cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a vorbit în faţa presei despre "câteva mici semne" de progres în negocierile cu Moscova. "Toate iniţiativele pentru pace sunt bune, important este să le realizăm împreună şi ca ele să nu fie exploatate în alte scopuri", a declarat el.

Ataşat "periferiilor", papa Francisc a atras atenţia de asemenea asupra "decalajului dintre Nord şi Sud" care "creşte constant şi dramatic".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.