Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Papa Francisc, înspăimântat de războiul din Țara Sfântă. Ce soluție spune că este necesară pentru a pune capăt conflictelor din Orientul Mijlociu

ANSA
Papa Francisc

Papa Francisc a declarat miercuri că este nevoie de o soluţie cu două state pentru Israel şi Palestina pentru a pune capăt războaielor precum cel actual şi a cerut un statut special pentru Ierusalim, informează Reuters, scrie AGERPRES.

Într-un interviu acordat canalului de ştiri TG1 al televiziunii de stat italiene RAI, Francisc a mai spus că speră că ar putea fi evitată o escaladare regională în conflictul început când militanţi ai Hamas au intrat în Israel, ucigând aproximativ 1.400 de israelieni, în principal civili, şi luând peste 230 de ostatici.

Acestea sunt "două popoare care trebuie să trăiască împreună. Cu acea soluţie înţeleaptă, două state. Acordurile de la Oslo, două state bine definite şi Ierusalimul cu un statut special', a declarat Francisc într-un interviu pentru postul italian RAI.

În 1993, prim-ministrul israelian Yitzhak Rabin şi liderul Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei, Yasser Arafat, şi-au strâns mâna la încheierea Acordurilor de la Oslo care stabilesc autonomie palestiniană limitată.

Preşedintele Statelor Unite Bill Clinton, prim-ministrul israelian Ehud Barak şi Arafat au participat la summitul de la Camp David din 2000, dar nu au reuşit să ajungă la un acord de pace final.

Israelul a capturat Ierusalimul de Est arab în 1967 şi în 1980 a declarat întregul oraş "capitală unită şi eternă" a sa. Palestinienii văd partea de est a oraşului drept capitală unui eventual viitor stat.

Israelul a respins în mod constant sugestiile potrivit cărora oraşul, care este sacru pentru creştini, musulmani şi evrei, ar putea avea un statut special sau internaţional.

"Războiul din Ţara Sfântă mă înspăimântă", a spus Francisc. "Cum vor termina aceste popoare această poveste?", s-a întrebat el.

O escaladare, a spus el, "ar însemna sfârşitul atâtor lucruri şi atâtor vieţi".

Francisc, care a cerut coridoare umanitare pentru a-i ajuta pe locuitorii din Gaza şi o încetare a focului, a spus că vorbeşte prin telefon în fiecare zi cu preoţii şi călugăriţele care conduc o parohie din Gaza ce adăposteşte aproximativ 560 de persoane, majoritatea creştini, dar şi unii musulmani.

"Deocamdată, slavă Domnului, forţele israeliene respectă acea parohie", a declarat el.

El a mai spus că este îngrijorat de creşterea antisemitismului, adăugând că o mare parte din acesta încă "rămâne ascunsă".

Războiul dintre Israel şi Hamas, a mai declarat el, nu ar trebui să-i facă pe oameni să uite de alte conflicte, precum cele din Ucraina, Siria, Yemen şi Myanmar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.