Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Papa Francisc l-a primit în vizită pe ambasadorul Liviu-Petru Zăpîrțan

vaticannews
papa francisc

Joi, 22 aprilie 2021, papa Francisc l-a primit în audiență pe ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, Liviu-Petru Zăpîrțan, cu ocazia vizitei de rămas bun. Diplomatul român a fost numit în funcție de președintele României, Klaus Werner Iohannis, pe 5 august 2016.

Cetatea Vaticanului – Adrian Dancă

22 aprilie 2021 – Vatican News. Suveranul Pontif l-a primit în audiență, joi 22 aprilie 2021, pe ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, Liviu-Petru Zăpîrțan, cu ocazia vizitei de rămas bun. Ambasadorul român la Sfântul Scaun și-a început mandatul pe 10 noiembrie 2016, când a fost primit de papa Francisc pentru prezentarea scrisorilor de acreditare, scrie vaticannews.va.

În contextul acestei vizite, ambasadorul Zăpîrțan a înmânat, în numele președintelui Iohannis, diverse distincții ale României mai multor oficiali ai Sfântul Scaun pentru contribuția la dezvoltarea relațiilor bilaterale din ultimii ani. Ceremonia de înmânare a distincțiilor a avut loc înainte de vizita la Suveranul Pontif.

Născut la Şieu-Odorhei, jud. Bistriţa-Năsăud, pe 11 iulie 1947, ambasadorul român este căsătorit şi are o lungă carieră didactică universitară. Din 1975 până în 1990 a fost lector universitar la Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca, iar între anii 1990-2012, profesor de drept. Între 1996-2000 a fost ambasador al României în Marele Ducat de Luxemburg, fiind decorat pentru activitatea sa cu Marea Cruce a Ordinului de Merit al Marelui Ducat de Luxemburg. Este cofondator al Institutului Italo-Român de Studii Superioare pe lângă Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj în 2003. A fost profesor universitar la Departamentul de Istorie a Filosofiei Antice şi Medievale al Facultăţii de Istorie şi Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai” între anii 2005-2012, precum și director al Şcolii Doctorale de Filosofie Politică a aceleiaşi Universităţi în cadrul Facultăţii de Istorie şi Filosofie şi, succesiv, la Institutul de Studii Doctorale între anii 2005-2016. Din 2012 este membru în European Law Institute din Viena (Austria) şi, din acelaşi an până în prezent, profesor universitar la Institutul de Studii Doctorale al Universităţii „Babeş-Bolyai”.

Relațiile dintre Sfântul Scaun și România

Din 10 noiembrie 2016, România îl are ca ambasador pe lângă Sf. Scaun pe prof. Liviu-Petru Zăpîrțan, fiind numit în această misiune pe 5 august de președintele României Klaus Werner Iohannis.

Relațiile bilaterale oficiale au început în 1920, primul diplomat fiind Dimitrie C. Penescu, dar în 1950 au fost întrerupte unilateral de regimul comunist. Din 1990, anul reluării raporturilor, Liviu-Petru Zăpîrțan este al șaselea ambasador al României la Sf. Scaun, după Gheorghe Pancrațiu Iuliu Gheorghiu, Teodor Baconsky, Mihail Dobre, Marius Lazurcă și Bogdan Tătaru-Cazaban.

La rândul său, Sfântul Scaun a avut în această ultimă perioadă cinci ambasadori în România cu rangul de nunțiu apostolic: arhiepiscopii (titulari) John Bukovsky, Janusz Bolonek, Jean-Claude Périsset, Francisco-Javier Lozano și, din 5 decembrie 2015, pe actualul nunțiu în România și R. Moldova, mons. Miguel Maury Buendía.

De adăugat că din 1998, în România s-a revenit la vechea tradiție prin care nunțiul apostolic la București devine decanul Corpului Diplomatic.

Centenarul relațiilor bilaterale

Centenarul relațiilor bilaterale a fost marcat prin inițiative editoriale semnificative atât de Nunțiatura Apostolică de la București, prin arhiepiscopul Miguel Maury Buendía, cât și de Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun, prin ambasadorul Liviu-Petru Zăpîrțan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.