Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Papa Francisc va fi așteptat în Papua Noua Guinee în luna august

Profimedia
papa francisc

Papa Francisc urmează să se deplaseze în Papua Noua Guinee în luna august, a anunţat joi ministrul Afacerilor Externe din această ţară situată în Oceanul Pacific, scena unor revolte urbane violente, la jumătatea lunii ianuarie, transmite AFP.

Guvernul a primit o "notă oficială conform căreia papa Francisc va efectua în august o călătorie în Papua Noua Guinee" cu durata de trei zile, a declarat ministrul Justin Tkatchenko. "Colaborăm îndeaproape cu biroul Nunţiaturii Apostolice", a adăugat oficialul, potrivit Agerpres.

Suveranul pontif, în vârstă de 87 de ani, urmează să viziteze capitala Port Moresby, unde a fost decretată starea de urgenţă după revoltele sângeroase soldate cu cel puţin 25 de morţi în întreaga ţară, la 11 ianuarie.

Peste nouă milioane de creştini - aproape întreaga populaţie - trăiesc în Papua Noua Guinee. Cu toate acestea, religia protestantă este majoritară în această ţară, care este, de asemenea, marcată de tradiţii animiste.

O vizită a papei Francisc fusese programată pentru septembrie 2020, însă a fost anulată din cauza pandemiei de COVID-19. Niciun papă nu a mai vizitat Papua Noua Guinee de la Ioan Paul al II-lea, în 1995.

Potrivit unei surse de la Vatican, papa ar putea vizita, de asemenea, în luna august, Timorul de Est şi Indonezia, celelalte două ţări implicate în turneul anulat în 2020, însă până în prezent Sfântul Scaun nu a confirmat oficial această informaţie.

Luni, papa Francisc l-a primit la Vatican pe preşedintele Timorului de Est, José Manuel Ramos-Horta, cu care a discutat despre situaţia economică şi socială a ţării, precum şi despre impactul schimbărilor climatice în regiune, potrivit Vaticanului.

Vizita papei Francisc în Papua Noua Guinee are loc într-un moment în care premierul James Marape pare a fi foarte contestat pe fondul tulburărilor sociale.

În timpul revoltelor, mulţimi furioase au dat foc la maşini, au jefuit magazine şi au incendiat clădiri. Tulburările au izbucnit după ce funcţionari din cadrul poliţiei au intrat în grevă în semn de protest faţă de reţinerea eronată din salarii.

De la alegerea sa în 2013, papa Francisc a efectuat 44 de călătorii în străinătate, cea mai recentă fiind la Marsilia, în sudul Franţei, în septembrie 2023.

Pentru 2024, liderul de la Vatican a anunţat o călătorie în Belgia şi a menţionat că intenţionează să viziteze Argentina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.