Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Papa Francisc va merge pentru prima oară în Bahrain

Vatican News
Papa Francisc

Papa Francisc se va deplasa între 3 şi 6 noiembrie în Bahrain pentru prima vizită a unui suveran pontif în acest mic regat din Golf, marcată de dialogul cu islamul pe fondul unor critici privind încălcările asupra drepturilor omului, relatează AFP.

Organizată în cadrul unui forum de dialog între Orient şi Occident, această a 39-a vizită în străinătate a papei Francisc va fi de asemenea a doua în Peninsula Arabică după deplasarea sa istorică în Emiratele Arabe Unite din 2019, potrivit Agerpres.

În vârstă de 85 de ani, papa, care se deplasează în scaun cu rotile, urmează să susţină şapte discursuri în sejurul său în acest stat insular de 1,4 milioane de locuitori, condus de un rege sunnit, Hamad bin Isa al-Khalifa.

Bahrainul şi-a oficializat relaţiile diplomatice cu Sfântul Scaun în 2000 şi are circa 80.000 de catolici, în principal lucrători indieni şi filipinezi. Această ţară este considerată ca fiind respectuoasă cu libertatea cultului, spre deosebire de Arabia Saudită vecină.

Apărător fervent al dialogului interreligios şi al coexistenţei paşnice între credincioşi, papa Francisc ar urma să aibă tot mai multe gesturi de deschidere faţă de islam, la şase săptămâni după ce a atras atenţia asupra "instrumentalizării" religiei, în cadrul unui congres interreligios mondial în Kazahstan.

Vineri, el va susţine un discurs în faţa 'Consiliului Înţelepţilor Musulmani' la Moscheea Palatului Regal şi se va întâlni cu marele imam de la Al-Azhar din Cairo, instituţie respectată a islamului sunnit, cu care a semnat la Abu Dhabi un document fondator privind fraternitatea umană.

Deşi Vaticanul insistă pe "mesajul de pace şi de unitate" al vizitei în Bahrain, aceasta a fost criticată de unele organizaţii de apărare a drepturilor omului, care i-au cerut papei să renunţe la ea sau să facă presiune asupra dinastiei aflate la putere pentru a opri încălcările asupra libertăţilor şi discriminările repetate, în special împotriva comunităţii şiite.

Într-un raport publicat luni, organizaţia neguvernamentală Human Rights Watch a atras atenţia asupra "marginalizării ţintite" a opoziţiei politice, spunând că "Bahrainul nu poate fi considerat o democraţie".

La rândul său, Amnesty International evidenţiază "încălcări grave ale drepturilor omului" de către autorităţi, "acte de tortură", precum şi încălcarea libertăţii de expresie şi de adunare.

"Vizita papei Francisc în Bahrain riscă să legitimeze politica discriminatorie a regelui Hamad", îşi exprimă îngrijorarea Husain Abdulla, director executiv al Asociaţiei Americans for Democracy & Human Rights din Bahrain, într-un articol de opinie apărut în ziarul francez Le Monde.

Întrebarea este dacă suveranul pontif va aborda chestiunea delicată a Cupei Mondiale de Fotbal din Qatar, situat la doar 40 de km distanţă. Cu două săptămâni înaintea începerii unei competiţii extrem de criticate, el ar putea evoca drepturile lucrătorilor imigranţi şi apărarea mediului, două teme dragi al pontificatului său.

Aşteptat joi după-masă la Awali, în centrul Bahrainului, suveranul pontif va ţine un prim discurs în faţa autorităţilor şi corpului diplomatic la Palatul Al-Sakhir.

După ce va închide vineri forumul dialogului interconfesional, va conduce o rugăciune ecumenică la Catedrala Notre-Dame a Arabiei, cea mai mare biserică catolică din Peninsula Arabică, inaugurată în decembrie 2021.

A doua zi, papa va celebra o slujbă pe un stadion unde sunt aşteptaţi 28.000 de creştini, dintre care 20.000 rezidenţi din regat, potrivit părintelui Charbel Fayad, preot al comunităţii arabe din Bahrain.

Acesta din urmă se aşteaptă să vadă creştini din ţări vecine din Golf, cum ar fi Arabia Saudită, Kuweit, Emiratele Arabe Unite, Qatar şi Oman, ţări cu majoritate musulmană, dar care găzduiesc şi importante comunităţi străine.

Papa îşi va încheia vizita duminică, printr-o rugăciune cu membri ai clerului catolic în capitala Manama.

De la alegerea sa în 2013, papa Francisc s-a deplasat în aproximativ zece ţări cu majoritate musulmană, printre care Iordania, Turcia, Bosnia-Herţegovina, Egipt, Bangladesh, Maroc şi Irak.

Încă slăbit de durerile sale la genunchi, el a mărturisit la mijlocul lunii septembrie, la întoarcerea de la Astana, că gonalgia încă nu i s-a vindecat. Cu toate acestea, şi-a continuat călătoriile în 2022, având patru deplasări în străinătate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.