Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Papa Francisc va vizita Marsilia pentru a sprijini cauza migranților

Mediafax
papa francisc

Problema migranţilor şi tragedia acelora dintre ei care îşi pierd viaţa în Marea Mediterană în timp ce încearcă să ajungă în Europa se vor afla în centrul vizitei papei Francisc vineri şi sâmbătă la Marsilia, al doilea cel mai mare oraş din Franţa, relatează luni AFP.

Problema migranţilor, aflată în centrul preocupărilor în Italia odată cu sosirea în ultimele zile pe insula Lampedusa a mii de persoane venite de pe coasta Africii de Nord, nu este "o provocare uşoară", a declarat papa Francisc duminică după rugăciunea Angelus de la Vatican, conform agerpres.

"Trebuie înfruntată împreună, pentru că este crucial pentru viitorul nostru, al tuturor, care va fi benefic doar dacă este construit pe fraternitate, punând în prim plan demnitatea umană şi oamenii, în special cei care au cea mai mare nevoie", a mai spus suveranul pontif.

Aceasta vizită a provocat, chiar înainte să înceapă, o controversă privind prezenţa preşedintelui Emmanuel Macron la slujba pe care papa, în vârstă de 86 de ani, urmează să o celebreze sâmbătă în prezenţa a 57.000 de persoane pe Stade Vélodrome, un stadion în acest oraş-port din Franţa emblematic pentru fluxurile de migranţi.

În condiţiile în care Franţa este guvernată de principiul laicităţii, opoziţia de stânga l-a acuzat pe Macron că încalcă neutralitatea religioasă a statului.

"Nu voi merge în calitate de catolic, voi merge în calitate de preşedinte al Republicii care este, într-adevăr, laică", a declarat vineri Macron.

Unii deputaţi l-au acuzat, de asemenea, pe Macron, care se va întâlni cu suveranul pontif înainte de slujbă, că a amânat prezentarea unui proiect de lege privind moartea asistată pentru a nu interfera cu vizita.

Această vizită a papei Francisc în Franţa va fi o premieră după cea a predecesorului său Benedict al XVI-lea, în 2008. Papa Francisc a mai mers în 2014 la Strasbourg, însă cu ocazia unei vizite la Parlamentul European.

Papa Francisc a insistat că vizita sa la Marsilia nu va avea valoarea unei vizite de stat: "Voi merge la Marsilia, dar nu în Franţa", a afirmat el în august.

"Mediterana este un cimitir. Însă nu este cel mai mare: cel mai mare cimitir este în Africa de Nord. E groaznic. De aceea merg la Marsilia", a explicat el.

Potrivit ONU, peste 2.300 de migranţi au murit deja în acest an în Marea Mediterană, considerată cea mai periculoasă rută migratorie din lume.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.