Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Papa îşi exprimă profunda solidaritate cu Marocul după cutremur - Comunitatea internaţională se mobilizează pentru a ajuta Rabatul

Hepta
papa francis

Papa Francisc şi-a exprimat sâmbătă "profunda solidaritate" cu marocanii afectaţi de cutremurul devastator care a avut loc în cursul nopţii şi s-a soldat cu peste 1.000 de morţi, potrivit unui bilanţ încă provizoriu, în timp ce reacţiile de solidaritate curg din întreaga lume, iar comunitatea internaţională se organizează pentru a furniza ajutor ţării nord-africane greu încercate de unul dintre cele mai puternice seisme din istoria sa, potrivit news.ro.

"Papa îşi exprimă profunda solidaritate cu cei ale căror inimi şi suflete au fost lovite de această tragedie", scrie într-un mesaj trimis Marocului secretarul de stat şi nr. 2 al Vaticanului, Pietro Parolin.

Reacţiile externe şi ofertele de ajutor vin din toate colţurile lumii după seismul care a povocat distrugeri masive, inclusiv din partea unor ţări cu care Marocul nu avea relaţii amicale.

Cu o magnitudine de moment de 6,8, potrivit USGS, cutremurul s-a produs la o adâncime de numai 18,5 kilometri, în Munţii Atlas din centrul ţării, resimţindu-se cu putere în oraşul Marrakech şi alte câteva oraşe, unde a pus la pământ numeroase clădiri. În plus, zona unde a avut loc seismul este una preponderent rurală, unde accesul este dificil, astfel că eforturile de salvare contracronometru trebuie dublate de eforturi de degajare a rutelor de acces.

"Ne rugăm ca toate persoanele rănite să se facă bine în curând. Întreaga comunitate mondială este alături de Maroc în aceste momente dificile şi suntem gata să le oferim toată asistenţa posibilă", a declarat premierul indian Narendra Modi în deschiderea summitului G20 pe care îl găzduieşte.

"Suntem cu toţii şocaţi după teribilul cutremur din Maroc. Franţa este pregătită să ajute la intervenţiile de prim ajutor", a transmis preşedintele Emmanuel Macron.

"Sunt devastat să primesc vestea cutremurului violent, care a provocat un număr foarte mare de victime. Doresc să vă informez, în numele poporului spaniol, de profunda noastră compasiune pentru consecinţele teribile ale dezastrului şi să vă transmit cele mai profunde condoleanţe" - a comunicat regele Felipe al VI-lea al Spaniei într-un mesaj adresat regelui marocan.

"Suntem alături de fraţii noştri marocani cu toate mijloacele noastre în această zi dificilă", a asigurat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

"Vă rog să transmiteţi cuvinte de compasiune şi sprijin familiilor şi prietenilor victimelor, precum şi urări de însănătoşire grabnică tuturor celor care au suferit în urma acestui dezastru natural", i-a spus Vladimir Putin regelui Mohammed VI al Marocului într-un mesaj transmis sâmbătă.

"Imagini îngrozitoare ne parvin din Maroc. Împreună cu poporul marocan, deplângem victimele teribilului cutremur. Gândurile noastre sunt alături de ele şi de toţi cei care îi caută pe cei îngropaţi în aceste ore şi care luptă pentru viaţa numeroşilor răniţi", a declarat ministrul german de externe, Annalena Baerbock.

Ministerul Afacerilor Externe din Emiratele Arabe Unite şi-a exprimat sincerele condoleanţe guvernului şi poporului marocan, precum şi familiilor victimelor acestei tragedii, alături de urări de însănătoşire grabnică pentru toţi răniţii.

OFERTE DE AJUTOR STRĂIN

ALGERIA

Algeria, care a rupt legăturile cu Marocul în urmă cu doi ani, a declarat că îşi va deschide spaţiul aerian pentru zboruri umanitare şi medicale către Maroc. Peşedinţia algeriană a declarat că ţara este pregătită să furnizeze ajutor umanitar şi să ofere toate capacităţile sale materiale şi umane în semn de solidaritate cu poporul marocan, dacă Marocul solicită un astfel de ajutor.

"Algeria îşi exprimă sincerele sale condoleanţe fraţilor poporului marocan victime ale cutremurului", a declarat Ministerul de Externe de la Alger. "Algeria urmăreşte cu mare durere consecinţele cutremurului violent care a lovit mai multe regiuni din Regatul Maroc", mai spune MAE alegerian.

TURCIA

Ministerul turc de Externe a declarat că Ankara este pregătită să ofere orice tip de sprijin "pentru a vindeca rănile cutremurului din Maroc". Autoritatea turcă de gestionare a dezastrelor AFAD a declarat că 265 de lucrători umanitari de la AFAD, de la Semiluna Roşie turcă şi de la alte ONG-uri turceşti sunt pregătiţi să se deplaseze în regiunea afectată de cutremur în cazul în care Marocul solicită asistenţă internaţională. De asemenea, Turcia este pregătită să livreze 1.000 de corturi în zonele afectate.

FRANŢA

"Franţa este pregătită să ofere imediat ajutorul său pentru salvarea şi asistarea populaţiilor afectate de această tragedie", a precizat Ministerul francez de Externe într-un comunicat.

Valerie Pecresse, preşedinta regiunii Paris, a declarat pe X că oferă un ajutor de 500.000 de euro pentru Maroc.

Benoit Payan, primarul oraşului Marsilia, a declarat că pompierii vor fi trimişi să ajute echipele de salvare din Maroc, adăugând că Marrakech este cu care Marsilia este înfrăţită.

Regiunile Occitania, Corsica şi Provence-Alpes-Cote d'Azur au promis împreună 1 milion de euro în ajutor umanitar pentru Maroc.

SPANIA

"Unitatea militară de urgenţă a Spaniei, precum şi ambasada şi consulatele noastre sunt la dispoziţia Marocului", a declarat ministrul spaniol de externe Jose Manuel Albares la reuniunea G20 la New Delhi.

Antonio Nogales, preşedintele organizaţiei spaniole Pompieri fără frontiere, a declarat pentru televiziunea spaniolă RTVE: "Suntem în contact cu autorităţile marocane şi suntem gata să mergem să ajutăm".

Organizaţia a fost implicată şi în ajutorul pentru găsirea supravieţuitorilor cutremurului din Turcia din februarie.

ISRAEL

Ministrul de externe Eli Cohen a declarat că "Israelul întinde mâna Marocului în această perioadă dificilă pe care o traversează", potrivit postării ministrului pe X, făcută iniţial în limba arabă.

Serviciul naţional israelian de urgenţă medicală şi dezastre Magen David Adom a declarat că şeful său l-a contactat pe preşedintele Semilunii Roşii din Maroc cu o ofertă de ajutor. "Reprezentanţii Magen David Adom se pregătesc să plece în următoarele ore", a precizat acesta într-un comunicat. "Ei vor colabora cu delegaţii de la Ministerul Sănătăţii şi de la Forţele de Apărare ale Israelului", precizează comunicatul.

TUNISIA

Preşedinţia tunisiană a declarat că preşedintele Kais Saied a "autorizat coordonarea cu autorităţile marocane pentru a direcţiona ajutorul de urgenţă şi a trimite echipe de protecţie civilă pentru a sprijini eforturile de căutare şi salvare ale regatului". De asemenea, el a autorizat deplasarea unei delegaţii a Semilunii Roşii tunisiene pentru a contribui la operaţiunile de ajutorare şi asistenţă a răniţilor".

ROMÂNIA

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că "autorităţile române sunt în contact strâns cu autorităţile marocane şi sunt pregătite să ofere asistenţă".

TAIWAN

Departamentul de pompieri din Taiwan a declarat că a pus în aşteptare o echipă de 120 de salvatori pentru a merge în Maroc, care pot pleca în momentul în care primesc instrucţiuni de la Ministerul de Externe din Taiwan.

CĂUTAREA CETĂŢENILOR STRĂINI

Ambasada României la Rabat nu a primit cereri de asistenţă consulară, având doar o solicitare de informaţii cu privire la situaţia unui grup de cetăţeni români, a transmis MAE în urma cutremurului puternic care afectat Marocul. Conform MAE, în urma verificărilor, s-a stabilit că membrii grupului de români sunt în siguranţă, informaţia fiind transmisă familiei acestora.

Ministerul francez de Externe a anunţat că ambasada sa din Maroc şi ministerul de la Paris au deschis centre de criză "pentru a răspunde cererilor de informaţii sau de ajutor din partea compatrioţilor".

Ambasada Germaniei la Rabat a înfiinţat un număr de urgenţă pentru germanii afectaţi de cutremur şi este în strânsă legătură cu autorităţile locale, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe, fără a oferi mai multe detalii.

Ministerul Afacerilor Externe a declarat că identifică locaţiile cetăţenilor săi care se află în prezent în Maroc, "comunică cu ei şi îi verifică".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.