Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parada împotriva intoleranţei religioase, câștigătoarea Carnavalului de la Rio

cnn.com
carnaval rio

Şcoala de samba Grande Rio a câştigat titlul de campioană a Carnavalului de la Rio cu o paradă împotriva "rasismului religios" în Brazilia, unde religiile de origine africană sunt cu regularitate diabolizate de bisericile evanghelice, relatează AFP.

Grande Rio, şcoală din Duque de Caxias, o suburbie săracă situată la nord de Rio de Janeiro, a câştigat primul titlu din istoria sa datorită unei parade dedicate lui Exu, o zeitate afro-braziliană adesea diabolizată de reprezentanţii bisericilor neo-penticostale, susţinători fervenţi ai preşedintelui de extremă dreapta Jair Bolsonaro.

Cu o paradă ultra-colorată, care alegorice monumentale şi dansatori în costume sclipitoare, Grande Rio a abordat diferitele faţete ale zeului-mesager Exu, spirit al transcendenţei şi al mişcării, responsabil de comunicarea dintre oameni şi zei în religiile afro-americane precum candomblé şi umbanda.

Parada a fost concepută "pentru a apăra lucrurile în care noi credem, contra rasismului religios şi a procesului istoric care l-a demonizat pe Exu şi pentru a cânta viaţa", a explicat directorul artistic al Grande Rio, Leandro Bora, marţi, după ce şcoala sa a fost declarată câştigătoare.

Douăsprezece şcoli s-au întrecut pe 22 şi 23 aprilie în faţa a 70.000 de persoane, defilând pe Sambodromul din Rio de Janeiro pentru această ediţie a Carnavalului de la Rio organizată cu două luni întârziere din cauza unui nou val de COVID-19. În 2021 festivităţile au fost anulate pe fondul pandemiei.

Spre deosebire de cele mai cunoscute şcoli de samba, precum Mangueira sau Portela, fondate în anii 1920, Grande Rio a fost creată în 1988 şi nu a mai câştigat marele trofeu al competiţiei.v

Dintre cele mai bune şase şcoli distinse în acest an şi care vor participa sâmbătă la "Parada Campionilor", aproape toate au ales teme cu mesaje împotriva rasismului şi intoleranţei religioase, subiecte care s-au acutizat sub preşedinţia Bolsonaro.

Beija-Flor, una dintre cele mai cunoscute şcoli, a câştigat premiul al doilea punându-i în valoare pe filosofii şi gânditorii de culoare. Vila Isabel, pe locul al patrulea, i-a adus un omagiu cantautorului de samba Martinho da Vila.

Şcoala Portela, pe locul al cincilea, a evidenţiat influenţele africane ale culturii braziliene, în timp ce Salgueiro, pe locul al şaselea, s-a inspirat din mişcarea antirasistă "Black lives matter", apărută în Statele Unite ale Americii.

Pe locul al treilea, şcoala Viradouro a ales să evoce Carnavalul din 1919, când "cariocas" au ieşit pe străzi pentru a sărbători sfârşitul epidemiei de gripă spaniolă, o paralelă metaforică cu pandemia de COVID-19, care a ucis peste 660.000 de persoane în Brazilia, informează Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.