Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Paradă militară a separatiştilor pro-ruşi din Ucraina - FOTO/VIDEO

separatisti Donetsk

Cel puţin 10.000 de persoane agitând drapele ruseşti şi purtând portrete cu Stalin au asistat marţi la o paradă militară la Doneţk, 'capitala' rebelilor proruşi în estul separatist al Ucrainei, pentru a marca victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în 1945, informează AFP, potrivit agerpres.

Această etalare a forţelor militare de către separatişti, aflaţi de peste trei ani în conflict cu forţele guvernamentale, contravine acordului de pace din 2015, de facto ignorat.

Paradă militară impresionantă la Moscova. Dodon, umăr la umăr cu Putin - FOTO/VIDEO

Doneţk este situat pe o linie de demarcaţie în estul industrial al Ucrainei, de unde arme grele ar fi trebuit să fie retrase de o parte şi de alta de aproape doi ani.

Potrivit unei evidenţe ţinute de AFP, 45 de piese de echipament militar greu au participat marţi la paradă, inclusiv un tanc datând din Al Doilea Război Mondial şi versiunile sale moderne folosite în conflictul în curs, precum şi lansatoare de rachete şi tunuri antiaeriene.

Liderul separatiştilor din Doneţk, Aleksandr Zaharcenko, se afla în fruntea a circa o mie de combatanţi ce agitau un lung drapel cu dungi negru şi portocaliu, în culorile panglicii Sfântului Gheorghe, simbolul patriotismului rus. Ziua de 9 mai "este cea mai sfântă pentru noi toţi", a declarat Zaharcenko în faţa mulţimii.

Alţi participanţi purtau portrete ale liderilor separatişti ucişi în timpul acestui conflict în care au murit peste 10.000 de oameni.

EXPLOZII puternice într-un mall din Thailanda. Cel puţin 20 de oameni au fost răniţi - FOTO/VIDEO

În Piaţa Lenin din centrul oraşului Doneţk, familii întregi asistau la această paradă, unii copii fiind îmbrăcaţi în uniforme militare.

De cealaltă parte a liniei de demarcaţie, autorităţile ucrainene celebrează din 2014 sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial la 8 mai, ca alte ţări europene, pentru a evidenţia distanţarea lor de Rusia, care celebrează la 9 mai Ziua Victoriei.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat marţi în faţa unui grup de soldaţi că Ucraina "nu mai celebrează această sărbătoare după scenariul rusesc".

Cu toate acestea, mai multe sute de persoane purtând fotografii cu rude de-ale lor care au luptat în timpul 'Marelui Război pentru Apărarea Patriei', după cum era denumit el de Uniunea Sovietică, au defilat marţi la Kiev. Un mic grup de naţionalişti au aruncat în direcţia lor fumigene, înainte de a fi stăpâniţi de poliţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.