Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Paradox: în timp ce românii economisesc energie electrică, statul consumă mai mult comparativ cu 2021 (date INS)

curent electric

Resursele de energie primară au scăzut cu 1,8%, iar cele de energie electrică au scăzut cu 4,3% în primele nouă luni ale anului, comparativ cu perioada similară din 2021, arată datele publicate luni de INS, relatează Medifax.

Principalele resurse de energie primară, în perioada 1 ianuarie-30 septembrie 2022, au totalizat 24828,0 mii tone echivalent petrol (tep), în scădere cu 443,6 mii tep faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Producţia internă a însumat 13140,3 mii tep, în scădere cu 619,0 mii tep (-4,5%) faţă de perioada 1.I-30.IX.2021, iar importul a fost de 11687,7 mii tep, în creștere cu 175,4 mii tep (+1,5%).

Conform INS, în primele nouă luni ale anului, resursele de energie electrică au fost de 48051,2 milioane kWh, în scădere cu 2133,5 milioane kWh faţă de perioada corespunzătoare a anului 2021.

Consumul final de energie electrică în această perioadă a fost de 39127,1 milioane kWh, cu 5,7% mai mic faţă de perioada corespunzătoare a anului 2021, în timp ce consumul final de energie electrică în economie a scăzut cu 4,9%. Exportul de energie electrică a fost de 5111,2 milioane kWh, în creștere cu 424,6 milioane kWh.

Consumul propriu tehnologic în reţele şi staţii a fost de 3812,9 milioane kWh, în scădere cu 214,8 milioane kWh.

Iluminatul public a înregistrat o creștere cu 3,2%, iar consumul populaţiei a scăzut cu 8,1%.

La 21 octombrie 2022 premierul Nicolae Ciucă declara, la Arad, că datele arată cifre îmbucurătoare pentru instituțiile statului: se constată o scădere a consumului de energie între 5 şi 10%.

„La nivelul Guvernului, încă de acum 3 săptămâni fiecare minister a prezentat planul propriu de reducere a consumului de energie. Un exemplu foarte bun, sigur, nu e bine să dai un exemplu personal, dar vă pot spune că la mine în birou şi în încăperile adiacente biroului funcţionează 50% din instalaţiile de iluminat. Mai mult decât atât, din evaluările pe consumului de energie se constată o scădere a consumului de energie între 5 şi 10%. Sunt anumite evaluări care spune că este posibil să scădem până la 15%.

M-aş bucura ca această scădere a consumului să fie prin măsurile de conştientizare pe care am încercat să le inducem la nivel instituţional, dar de asemenea cred că este o chestiune şi de conştientizare proprie, individuală, astfel încât acest consum să scadă şi să nu fie din scăderea activităţii economice care ar produce un impact pe ceea ce înseamnă menţinerea echilibrului economic şi scăderea productivităţii”, a explicat Nicolae Ciucă, vineri, la Arad.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.