Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Paradox politic: Candidat penal fruntaș în sondaje, refuzat de toate partidele

paradox politic fruntas in sondaje refuzat de toate partidele

paradox politic fruntas in sondaje refuzat de toate partideleSituație paradoxală la Deva: deși ex-primarul, actual deputat PSD, Mircia Muntean ocupă un loc fruntaș în sondaje, niciun partid politic nu se încumetă să și-l asume pe post de candidat. Personaj politic controversat în zonă, Mircia Muntean duce o povară grea în spate, care îl face nedorit de niciun partid: a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu. Deputatul nu se lasă însă păgubaș: convins că țara este plină de aleși corupți, care în ciuda condamnărilor stau foarte bine când vine vorba de voturi, este dispus chiar să candideze independent pentru a-și reocupa fotoliul de primar al Devei.

Actualul partid îi dă cu flit

Dorința lui Muntean de a redeveni primar al Devei a fost făcută publică în campania alegerilor prezidențiale de anul trecut, când deputatul l-a susținut pe Victor Ponta cu afișe pe care se autointitula „adevăratul primar al Devei”. Întrebat recent despre posibila candidatură a lui Muntean la Primăria Deva, Liviu Dragnea a spus că „teoretic” nu acesta va fi candidatul social-democraților hunedoreni la primăria reședinței de județ. Motivul ascuns al acestui refuz ar fi opoziția unor lideri locali ai PSD, care nu acceptă să îl sprijine în campanie pe omul cu care au luptat 20 de ani.  Oricum, spun aceștia, și-au depășit limitele atunci când l-au acceptat în rândurile lor. O eventuală campanie pentru Mircia Muntean la primărie ar însemna pentru PSD Hunedoara o pată greu de gestionat pe imaginea filialei județene. După acest moment neplăcut, Mircia Muntean a început să dea din coate, doar-doar își va găsi un partid dispus să îl susțină anul viitor.

Liberalii îi recunosc locul fruntaș din sondaje, dar tot nu-l vor

Condamnarea sa la închisoare atârnă însă mult prea greu. Surse din conducerea centrală a PNL susțin că până și în sondajele lor Mircia Muntean ocupă locul 1, cu 32% din sufragii, un scor care, având în vedere că de anul viitor primariii vor fi aleși dintr-un singur tur, i-ar asigura victoria. Cu toate acestea, liberalii nu se încumetă să-l primească înapoi pe Muntean, pentru că un astfel de lucru ar inflama situația de la nivel județean și îl susțin în continuare pe primarul actual al Devei, Petru Mărginean, care a câștigat postul de edil din partea USL, dar a migrat spre tabăra opoziției atunci când USL nu a mai trăit.

La ALDE, Muntean se împiedică de dușmanul Moloț

Pe de altă parte, surse politice locale susțin că Muntean ar putea candida din partea ALDE. Problema aici este însă alta: în spatele ALDE Hunedoara se află nimeni altul decât Mircia Moloț, președinte suspendat al CJ Hunedoara, dușman de moarte al deputatului care se vrea primar. Totuși, semnale că relația dintre cei doi se transformă din una războinică într-una din nou prietenoasă există: Muntean a fost recent invitat chiar la televiziunea locală deținută de Moloț. Fapt care însă nu garantează că deputatul ar putea găsi susținere în rândul ALDE. Și asta pentru că e greu de crezut că liderul ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a uitat cum l-a trădat Mircia Muntean la alegerile din PNL din 2009. Atunci, Mircia Muntean l-a susținut pe Crin Antonescu pentru președinția partidului.

Candidează independent?

Una peste alta, deputatul PSD s-a plâns recent unor apropiați că în ciuda eforturilor sale, niciun partid nu îl vrea. Conștient de rezultatele bune pe care le obține în sondaje, Mircia Muntean a mărturisit, potrivit unor surse convergente, că este dispus chiar și să candideze independent, susținerea financiară a unei campanii electorale nefiind o problemă pentru el.

Parcursul politic al deputatului Mircia Muntean este unul complex, plin de scandaluri și controverse. A intrat în politică imediat după 1990, în PNL. Sprijinit de liberali, a obținut 4 mandate consecutive la Primăria Deva. Lupta pentru șefia PNL Hunedoara a însemnat însă începutul sfârșitului pentru el. Competiția acerbă cu Mircea Moloț, președinte suspendat al CJ Hunedoara, în prezent aflat sub control judiciar într-un dosar de corupție, în favoarea căruia a pierdut șefia liberalilor hunedoreni, a dus într-un final la excluderea sa, în 2011, din partid. Muntean s-a reorientat rapid și s-a înscris în UNPR. După ce a pierdut și alegerile pentru postul de președinte al Consiliului Județean Hunedoara, post pentru care a candidat susținut și de PDL și PNȚCD, fostul edil a uitat de „interesul național”, s-a înscris în PDL și a prins un loc călduț de deputat, ca urmare a redistribuirii voturilor. Intrat în Parlament, Mircia Muntean nu a scăpat de scandaluri și conflicte. În septembrie 2013 a fost condamnat, definitiv, de Înalta Curte de Casație și Justiție la patru ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, într-un dosar din 2004, în care a fost acuzat că a încheiat tranzacții ilegale de terenuri cu un traficant de mașini de lux. Necazul condamnării nu a venit singur: Mircia Muntean a fost exclus urgent din PDL. S-a reorientat și de această dată, fiind primit cu brațele deschise în rândul social-democraților. Cât însă va mai rămâne în acest partid, rămâne de văzut.

Sursa foto: Hunedoaralibera.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.