DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Parastas pentru Patriarhul Irineu al Serbiei, oficiat de Episcopul vicar Timotei Prahoveanul: Îl pomenim în rândul marilor ierarhi care au slujit Biserica

Basilica.ro
PS Timotei, parastas Patriarhul Serbiei

Episcopul vicar Timotei Prahoveanul a oficiat duminică o slujbă de pomenire pentru Patriarhul Irineu al Serbiei. Parastasul a avut loc după Sfânta Liturghie, în baldachinul din apropierea Catedralei Patriarhale, potrivit Basilica.ro

„Ne rugăm, în spiritul legăturilor frăţeşti care există între toate Bisericile Ortodoxe, pentru odihna sufletului său, pentru iertarea păcatelor, pomenindu-l în rândul marilor ierarhi care au slujit Biserica Ortodoxă în aceste vremuri. Dumnezeu să-l odihnească cu drepţii”, a spus Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a reamintit că slujba a fost săvârşită din încredinţarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi a prezentat o scurtă biografie a Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Sârbe trecut în veşnicie.

Citește și: Administrația Joe Biden va primi acces la conturile de Facebook și Instagram ale Casei Albe

„Patriarhul Irineu al Serbiei era cunoscut în toată lumea ortodoxă. Călugăr din tinereţe şi dăruit de Dumnezeu cu ani mulţi, a intrat în monahism în 1959 şi a devenit episcop în1974. Pentru scurt timp a fost Episcop vicar patriarhal, purtând titulatura de Moraviţa, şi din 1975 a devenit episcop la Niş, localitatea natală a Sfântului Constantin cel Mare”.

„A fost ales Patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe în luna ianuarie a anului 2010 în locul fericitului întru pomenire Pavle, şi el mutat către Domnul la o vârstă înaintată”.

Preasfinţia Sa a făcut referire la bunele legături între cele două Biserici, amintind de întâlnirile dintre Patriarhii Daniel şi Irineu.

Citește și: Arabia Saudită vrea să participe la negocierile dintre SUA și Iran pentru acordul nuclear

„Patriarhul Serbiei a avut mai multe întâlniri cu Întâistătătorul Bisericii noastre, mai întâi la şedinţele pre-sinodale care au avut loc la Constantinopol şi la Chambesy în vederea pregătirii Sfântului şi Marelui Sinod, dar şi la lucrările propriu-zise ale sinodului care s-au desfăşurat în insula Creta”.

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a reamintit şi de întâlnirea dintre părintele Cleopa şi Patriarhul Irineu.

„Patriarhul Irineu a întâlnit în urmă cu 43 de ani pe cel mai mare duhovnic pe care l-au avut românii în perioada respectivă, pe pr. Arhim. Cleopa Ilie, care a făcut o vizită în Biserica Ortodoxă a Serbiei. De asemenea, Pr. Cleopa s-a întâlnit şi cu marele lor misionar canonizat între timp de Biserica Serbiei, Arhim. Iustin Popovici”.

Patriarhul Irineu al Serbiei a fost pomenit şi la ectenia întreită rostită în cadrul Sfintei Liturghii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.