Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parchetul algerian a cerut condamnarea la 20 de ani de închisoare a lui Said Bouteflika, fratele şi fostul consilier al preşedintelui înlăturat de la putere

DIA-Algérie
Abdelaziz Bouteflika

Parchetul algerian a cerut condamnarea la 20 de ani de închisoare a lui Said Bouteflika, fratele şi fostul consilier al preşedintelui înlăturat de la putere Abdelaziz Bouteflika, doi foşti ai serviciilor de informaţii şi o reprezentantă a unui partid politic, rejudecaţi în apel de duminică în Algeria, au anunţat avocaţii acestora, relatează AFP, potrivit news.ro.

Cei patru acuzaţi, aflaţi în detenţie de la arestarea lor, în mai 2019, au fost condamnaţi la 15 ani de închisoare în septembrie, cu privire la complot împotriva autorităţii militare şi împotriva autorităţii statului, de către un tribunal militar.

Citește și: Rareș Bogdan face praf clasa politică: ‘Mai mulți nenorociți nu există altundeva. Îi calc în picioare’

Audierea cu uşile închise s-a reluat luni, la o Curte de Apel militară, la Blida, la aproximativ 50 de kilometri sud de Alger, iar şedinţa a fost consacrată rechizitoriului, a declarat pentru AFP Farouk Kessentini, avocatul generalului Mohamed Lamine Mediene, alias "Toufik".

Acesta din urmă a condus timp de 25 de ani, până când a fost destituit, în 2019, Departamentul Informaţiilor şi Securităţii (DRS), în subordinea armatei în mod oficial, dar în fapt un adevărat ”stat în stat”.

Apărarea lui Louisa Hanoune, secretara generală a Partidului Muncitorilor (PT, troţkist) şi o apropiată a familiei Bouteflika, alcătuită din nouă avocaţi, a început să pledeze luni şi a reclamat achitarea, a declarat pentru AFP unul dintre apărători, Boudjemaâ Guechir.

Citește și: Restructurarea continuă! Guvernul Orban a pus ochii pe un alt minister

În boza acuzaţilor, alături de general şi Hanoune, Said Bouteflika, în vârstă de 62 de ani, a fost influentul consilier special al fratelui său Abdelaziz în cei 20 de ani de putere (1999-2019). Puterea sa s-a consolidat atât de mult, încât era considerat ”preşedinte-bis”, pe măsură ce se înrăutăţea starea sănătăţii şefului statului, victima în 2013 a unuii accident vascular cerebral (AVC) care l-a lăsat paralizat şi afazic.

Al patrulea acuzat, generalul Athmane "Bachir" Tartag, fosta mână dreaptă a lui "Toufik", căruia i-a succedat preluând conducerea Coordonării Serviciilor de Securitate (CSS), o structură care înlocuit DRS desfonţată, a reduzat să compară luni, la fel ca şi cu o zi mai înainte.

Toţi patru sunt acuzaţi că s-au reunit în martie 2019 cu scopul de a elabora un ”plan de destabilizare” a Înaltului Comandament al Armatei care a cerut atunci, în mod public, plecarea de la putere a preşedintelui Bouteflika, în vederea ieţirii din criza creată de "Hirak" - puternica mişcare populară de contestare a regimului, apărută la 22 februarie.

Citește și: Violeta Alexandru a mai făcut o ‘execuție’! La ‘ordinul’ său, a fost pusă pe liber (document)

Potrivit acuzării, Said Bouteflika intenţiona să se sprijine pe foştii şefi ai serviciilor de informaţii cu scopul de a-l destitui pe şeful Statului major al armatei, generalul Ahmed Gaid Salah, până atunci un susţinător de neclintit al şefului statului, care l-a numit în post în 2004.

Abdelaziz Bouteflika a demisionat până la urmă la 2 aprilie 2019, la câteva ore după un ultimatum al Statului Major al armatei care i-a cerut să plece ”imediat” de la putere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.