Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parchetul antiterorist francez a cerut pedepse care merg până la detenția pe viață în procesul atentatelor de la Charlie Hebdo

judecator justitie

Parchetul antiterorist francez a cerut marţi pedepse care merg de la cinci ani de închisoare până la detenţie pe viaţă contra celor 14 inculpaţi în procesul referitor la atentatele din ianuarie 2015 împotriva sediului săptămânalului satiric Charlie Hebdo, a unei poliţiste şi a magazinului kosher Hyper Cacher, atacuri care s-au soldat cu 17 morţi şi au trimis o undă de şoc în întreaga lume, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Pedepsele cele mai grele, de închisoare pe viaţă, au fost cerute împotriva lui Mohamed Belhoucine, judecat în absenţă pentru 'complicitate' la crime teroriste şi presupus mort în Siria, şi a cetăţeanului franco-turc Ali Riza Polat, prezentat ca fiind 'mâna dreaptă' a ucigaşului de la Hyper Cacher, Amedy Coulibaly, ucis în asaltul forţelor de ordine.

Parchetul mai cere condamnarea la 30 de ani de închisoare, dintre care două treimi fără posibilitate de eliberare condiţionată, contra lui Hayat Boumeddiene, fosta parteneră a lui Coulibaly, judecată şi ea în absenţă, fiind negăsit după ce a fugit în Siria cu câteva zile înaintea atentatelor.

Citește și: Klaus Iohannis s-a autodenunțat - OPINIE

Potrivit procurorilor, această reprezentată a jihadului feminin francez 'a avut un rol important în pregătirea crimelor de către soţul său' şi 'şi-a făcut alegerile în cunoştinţă de cauză'.

Pedepse grele de până la 20 de ani de închisoare au mai fost cerute şi împotriva celor 11 acuzaţi judecaţi pentru presupusul sprijin logistic acordat fraţilor Cherif şi Said Kouachi, atentatorii de la Charlie Hebdo, ucişi de forţele de intervenţie, şi lui Amedy Coulibaly.

În ce-i priveşte pe Metin Karasular, Michel Catino, Abdelaziz Abbad şi Miguel Martinez, implicaţi în filiera 'belgiano-ardeneză' a dosarului, parchetul a cerut condamnarea lor la sentinţe între 15 şi 18 ani de închisoare, apreciind că 'deţineau toţi cheile pentru a-şi dea seama că interlocutorii lor evoluau într-un mediu radicalizat'.

Sentinţele în acest proces sunt aşteptate în ziua de 16 decembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.