Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parchetul cere închisoare pe viaţă împotriva puciştilor care urmau 'să-l ucidă' pe Erdogan

Time
Erdogan

Parchetul din Turcia a cerut condamnarea la câte şase pedepse la închisoare pe viaţă împotriva a 47 de persoane, printre care 37 de militari, care ar fi făcut parte din comandoul ce avea misiunea să-l captureze sau să-l ucidă pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan în timpul tentativei de puci din luna iulie, transmite AFP, preluând o ştire a agenţiei Anadolu.

Procurorii au cerut cel puţin şase pedepse cu închisoare pe viaţă împotriva celor 47 de inculpaţi, pe numele cărora au fost formulate 17 capete de acuzare, printre care 'tentativă de asasinare a preşedintelui republicii' şi 'încălcarea Constituţiei'.

Actul de inculpare a fost acceptat luni de un tribunal din Mugla (sud-vest), procesul urmând să înceapă la o dată încă neprecizată, indică Anadolu.

Citește și: Germania cere RESPONSABILITATE în discuţiile dintre Rusia şi Ucraina

Pe 15 iulie, în momentul declanşării loviturii de stat, Erdogan se afla în vacanţă împreună cu familia în staţiunea Marmaris, provincia Mugla.

Conform relatării lui Erdogan, un comando de militari pucişti, sosit la bordul unui elicopter, a luat cu asalt complexul hotelier din care el fusese evacuat cu puţin timp înainte.

Doi poliţişti au fost ucişi în schimbul de focuri care a urmat, potrivit Anadolu.

'Dacă aş fi rămas acolo 10 sau 15 minute în plus, aş fi fost ucis ori capturat', declara Erdogan într-un interviu acordat postului CNN pe 18 iulie.

Alte mărturii preluate de presa turcă susţin că respectivul comando a sosit la o oră după ce preşedintele fusese evacuat.

După eşecul puciului, autorităţile au declanşat o vânătoare pentru găsirea autorilor atacului, într-o zonă de 50 km2, timp de 17 zile.

Dintre cele 47 de persoane inculpate, 44 sunt în arest preventiv, celelalte trei fiind căutate în continuare, anunță Agerpres.

Potrivit autorităţilor, primele procese legate de puciul eşuat urmează să înceapă la sfârşitul lunii decembrie sau la începutul anului viitor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.