Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parchetul General explică de ce l-a audiat în secret pe Iordache. Lovitură indirectă pentru DNA

parchet-general

Parchetul General face o serie de prevăzări privind "exigențele unei comunicări etice", după ce fostul ministru al Justiţiei, Florin Iordache, a fost audiat în secret în dosarul OUG 13. Parchetul General explică şi condiţiile legale în care se pot furniza informaţii despre activitatea procurorilor, multe dintre cele scrise în comunicat fiind într-o categorie a exigenţei la care DNA nu se încadrează.

Vezi şi: Noua lege a salarizării: Cât vor câștiga Kovesi, Lazăr și Tarcea/ DOCUMENT

Vezi și: ALERTĂ - Scandal pe legea salarizării: Se cere DEMISIA Olguței Vasilescu

Vezi și: Lovitură pentru Elena Udrea: iubitul ei, CONDAMNAT la închisoare

"În referire la discuțiile apărute în spațiul public privind nevoia de mai multă transparență în efectuarea actelor de urmărire penală de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (audierea unor persoane), reamintim principiile care guvernează activitatea de comunicare publică în cadrul parchetelor, principii fundamentate pe prevederile legale interne și internaționale în materie.

- Furnizarea de informații reprezentanților mass-media se realizează într-o manieră care nu trebuie să aducă atingere valorilor sociale ocrotite de lege. În acest scop, comunicarea publică trebuie să aibă în vedere asigurarea unui raport de proporționalitate, în sensul asigurării transparenței în ceea ce privește activitatea Ministerului Public, dar și al respectării drepturilor fundamentale ale omului (prezumţia de nevinovăţie, protecţia vieţii private şi de familie, dreptul la imagine, dreptul la un proces echitabil etc.).

- Procedura din cursul urmăririi penale este nepublică (art. 285 alin. 2 din Codul de procedură penală).

- Informațiile privind ancheta penală sunt exceptate de la liberul acces al cetățenilor dacă astfel se aduce atingere asigurării unui proces echitabil ori interesului legitim al oricăreia dintre părţile implicate în proces, dacă se periclitează rezultatul anchetei, se dezvăluie surse confidenţiale ori se pun în pericol viaţa, integritatea corporală, sănătatea unei persoane (art. 12 lit. e și f din Legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public).

- Informaţiile privind actele procedurale efectuate în timpul anchetei penale, cum ar fi audierea persoanelor - indiferent de calitatea acestora, ridicările de documente şi obiecte, percheziţiile domiciliare sau informatice pot fi comunicate după realizarea acestor activităţi şi dacă divulgarea acestora nu afectează mersul anchetei penale sau dreptul la imagine ca parte a dreptului la viaţă privată al persoanelor implicate (art. 25 alin. 6 din Ghidul privind relația dintre sistemul judiciar din România și mass-media)", precizează Parchetul General.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.